Ce este pasta termoconductoare și la ce te poate ajuta?

0

Dacă ai un PC care funcționează deja de câțiva ani și ai observat că a început să se încingă, se poate să fie nevoie de înlocuirea pastei termoconductoare. Denumită și pastă termică, aceasta se utilizează ca interfață pentru componentele care transferă căldură de la sursă la cooler. Printre componentele respective se numără procesorul și placa video. Pasta termoconductoare nu este un adeziv, așa cum ai putea crede, deoarece nu are proprietăți de lipire. Scopul ei este acela de a îmbunătăți contactul termic în special la procesor, care este foarte ineficient și disipă multă căldură. Pasta termoconductoare va umple spațiul dintre sursa de căldură și cooler, pentru o absorbție mai eficientă a căldurii. 

 

Există două tipuri de paste termice: unele care conduc electricitate și unele care nu sunt conductoare de electricitate. Prima categorie are în compoziție niște componente mici metalice, cum este Arctic Silver 5, care conține biți microscopici de argint. Aceștia au proprietatea de a conduce mai bine căldura, dar dacă pasta este aplicată greșit, conductivitatea electrică poate scurtcircuita unele componente. A doua categorie include pasta termoconductoare cu microparticule de carbon care nu este conductoare de electricitate și este mult mai ușor și sigur de aplicat. În special pentru începători sau pentru utilizatorii care doresc să aplice singuri pasta, este recomandată această categorie. 

 

Cum funcționează pasta termoconductoare

Atunci când procesorul este izolat cu pastă termică, aceasta va transfera căldura în cooler, iar acesta va elimina aerul cald din hardware. Scopul este menținerea unei temperaturi mai scăzute a CPU, în special când este utilizat intens la sarcini complexe. Pasta termoconductoare are o textură uleioasă care completează perfect imperfecțiunile microscopice. Dacă nu sunt izolate, acestea prind particule de aer între CPU și cooler, împiedicând răcirea rapidă și corectă. 

 

Cât durează pasta termică

Produsele de ultimă generație își pot menține eficacitatea între 5 și 8 ani. Pentru rezultate eficiente, unii producători recomandă înlocuirea pastei termice din procesor și cooler la fiecare 3 ani. Alege întotdeauna o pastă termoconductoare de la un furnizor de încredere și nu uita să verifici data de expirare de pe ambalaj, de fiecare dată când o utilizezi. Produsul trebuie depozitat în condiții optime pentru a-i prelungi durata de viață în conformitate cu data menționată de producător. 

 

  • după fiecare utilizare a tubului de pastă termoconductoare, asigură-te că ai închis bine capacul;
  • evită depozitarea tubului de pastă termică în condiții extreme de temperatură;
  • păstrează pasta într-o pungă de plastic sau o cutie sigilată;
  • nu expune ambalajul în lumina directă a soarelui;

 

Pasta termică este un conductor de căldură mai bun decât aerul; asta înseamnă că ajută la disiparea rapidă către cooler. Dacă nu este utilizată pastă termoconductoare, întreg sistemul se poate supraîncălzi, deoarece va produce mai multă căldură decât poate suporta. Procesorul este cea mai importantă parte a computerului tău, fiind creierul care coordonează toate aplicațiile pe care le rulezi. Procesul de răcire al PC-urilor tinde să încetinească odată cu trecerea anilor, dar chiar și un computer nou-nouț se va supraîncălzi atunci când funcționează la capacitate maximă. Dacă sarcinile rulate necesită multă memorie, procesorul va fi copleșit, iar sistemul de răcire al computerului nu va reuși să ventileze aerul cald. 

 

Pentru a verifica în timp real temperatura procesorului instalat în PC-ul tău, poți utiliza un software de monitorizare termică, precum CoreTemp. Dacă ai activități care durează mai mult, cum ar fi o sesiune de gaming, este util să te oprești la fiecare 2-3 ore pentru a verifica temperatura computerului. În mod normal, ea ar trebui să se mențină sub 60 de grade C. Dacă se ridică spre 70-80 de grade C, situația poate fi ținută sub control cu ajutorul overclockingului. În cazul în care temperatura a depășit 90 de grade C, situația este periculoasă, iar desktopul se poate arde. 


Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here