Cel mai important lucru când cumperi un apartament nou

0

Dacă te-ai orientat spre achiziţia unui apartament nou, nu te lăsa păcălit de preţ. Pentru a vinde apartamente, dezvoltatorii au redus din suprafeţele utile, uneori chiar sub limita legii. CasoTeca îţi spune care e cel mai important lucru când cumperi un apartament nou.

Criza care a lovit piaţa imobiliară din România în 2008 a dus la scăderea puterii de cumpărare, şi implicit la reducerea numărului de achiziţii de locuinţe. Pentru a putea veni cu un preţ final cât mai mic pentru o locuinţă, unii dezvolatori de apartamente au făcut compromisul suprem: au tăiat din suprafeţele utile, chiar sub limita legală.

Astfel, dezvoltatorii au redus suprafața medie a apartamentelor cu două camere pe care le construiesc până la 49-50 metri pătrați, acestea fiind cu 5% mai mici decât apartamentele confort I construite în anii 1980, pentru a obține un preț de vânzare cât mai atractiv, arată o analiză a companiei RealTime.

Cea mai mare pondere a locuințelor dintr-un proiect rezidențial nou o ocupă apartamentele cu două camere, astfel că aproape 60% din noile ansambluri au în structură acest tip de locuințe. În București ponderea este chiar mai mare, ajungând la 63%.

”Motivele reale pentru decizia de a construi mai multe apartamente de 2 camere este una strict legată de aspectul financiar. Limitarea pe care o impune cota de TVA de 5% la un preț maxim de 380.000 lei și puterea de cumpărare scăzută în anii de criză de după 2008, au impus pieței să găsească soluții low-cost pentru dezmorțirea procesului de vânzare a locuințelor deja construite și a celor ce urmează să fie construite”, a declarat Cristina Roșca, Managing Partner RealTime.

 

constructie locuinte noi

Acest proces a dus la situația în care prețurile apartamentelor de 2 camere nou construite să fie mai mici decât ale apartamentele construite înainte de 1989 în zone similare. Mai mult, accentul pe calitate și amplasament a fost înlocuit de soluții ingenioase pentru a construi cât mai ieftin, dar și mai departe de mijloacele de transport, parcuri, școli și grădinițe, uneori chiar și de oraș.

”Calitatea locuirii a avut și ea de suferit, deoarece am asistat la reducerea suprafețelor utile, chiar sub limita legală acceptând și neinspirata distribuție a funcțiilor care oferă apartamente cu bucătării fără geam exterior. Suprafața medie utilă, fără balcon a unui apartament într-un ansamblu nou în București, este de 49-50 metri pătrați, mai mică cu 5% comparativ cu cea a apartamentelor confort I din anii 1980, a căror suprafață medie utilă este de 52-53 metri pătrați”, a declarat Cristina Roşca, Managing Partner RealTime.

Cei mai mulți cumpărători de apartamente de două camere în blocuri noi sunt tineri, fără copii, cu venituri medii de 3.000-6.000 de lei pe familie și care accesează programul Prima Casă. Pentru cei cu vârsta de peste 30 de ani, apartamentul de 2 camere este de tranzit. Nevoia reală pentru următorii ani va fi pentru apartamente cu număr de camere mai mare, pentru familii tinere cu mai mult de 2 membrii. Nevoia de confort se traduce și prin intimitate, prin nevoia membrilor de a locui în camera proprie de la o anumită vârstă.

Iată ce spune Legea locuinţei 

suprafete minimale legea locuintei

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here