Legume din grădină, cele mai însetate

1

La fel ca florile, legumele au nevoi specifice și chiar dacă puțină apă în plus nu le va dăuna în adevăratul sens al cuvântului, de ce să irosim apa când nu este cazul? Îți recomandăm să grupezi legumele din grădină în funcție de nevoia lor de apă sau chiar să renunți la cele care trebuie udate foarte mult. Mai jos aveți o listă cu cele mai „însetate” legume din alimentația de zi cu zi. Bineînțeles, clima are rolul ei în stabilirea cantității de apă pe care i-o vei administra plantei.

Broccoli

Broccoli este o plantă foarte sensibilă la lipsa apei, mai ales în prima lună de la plantare. Această legumă necesită cantități importante de apă la intervale fixe pe parcursul ciclului său de creștere.

Varza de Bruxelles

Are nevoi similare cu broccoli. Cum crește vara și produce varză spre sfârșitul sezonului, are nevoie de atenție specială în lunile călduroase.

Varza

Majoritatea soiurilor de varză nu vor crește corespunzător dacă nu primesc suficientă apă. Dacă nu sunt udate regulat, riscă să nu formeze capete.

Conopida

Această legumă destul de capricioasă are nevoie de apă într-un regim similar verzei. Asigură-te că îi dai suficientă apă în fiecare săptămână și că mărești cantitatea în lunile cu temperaturi foarte ridicate.

Țelina

Țelina e formată în mare parte din apă, deci are nevoie de ea din plin pentru a se dezvolta. Pe măsură ce planta crește, va cere cantități mai mari de apă.

Castravetele

Datorită formei plantei, castraveții au nevoie de cantități ridicate de apă. Fructul în sine e format în proporție de peste 90% din apă.

Salata verde

Salata verde e destul de pretențioasă. Tendința sa de a se usca e direct proporțională cu durata zilei, dar ariditatea contribuie la acest lucru. Udatul regulat va ajuta salata din grădină să se dezvolte corect.

Ridichile

Ridichile trebuie să se dezvolte într-un ritm alert, altfel se întăresc și devin amărui. Au nevoie de multă apă în perioada de creștere, care nu durează însă foarte mult.

Unele legume au nevoie de apă pentru a începe să crească, dar odată ce și-au dezvoltat rădăcinile se pot hrăni din pământ fără irigare, chiar și în perioade de secetă. E drept că ele se dezvoltă și mai bine când sunt udate regulat, dar nu e nevoie întotdeauna să le stropești doar pentru că primii 2-3 cm de pâmânt (adâncime) sunt uscați.

Fasolea

Fasolea crescută la sol are nevoie de mai puțină apă decât cea de pe araci, fiindcă se dezvoltă mult mai repede. Însă toate tipurile de fasole au nevoie de apă până când înfloresc, dar și după ce sunt culese păstăile.

Sfecla

Sfecla are nevoie de apă din abundență când e plantată, însă odată ce formează bulbi nu necesită udare decât dacă pământul e uscat.

Morcovii

Morcovii înmuguresc greu și au nevoie de umiditate pentru a germina. Odată ce au crescut, pot trăi cu cantități limitate de apă până în ultimele săptămâni,, când rădăcinile se umflă. În această perioadă, ar fi bine să îi udați regulat.

Porumbul

Porumbul nu are nevoie de apă suplimentară tot sezonul, dar rădăcinile sunt mici, motiv pentru care nu se descurcă prea bine pe timp de secetă. Nevoia de apă e cea mai intensă când apare mătasea și când știuleții încep să se umfle.

Ceapa

Ceapa are nevoie de apă constant în prima parte a dezvoltării. Ulterior, va necesita udare doar dacă pământul devine uscat la adâncime mai mare de câțiva centimetri.

Mazărea

Deși are rădăcini mici, nu are nevoie de apă în fazele incipiente, întrucât crește într-un anotimp mai răcoros. E nevoie să le uzi cu atenție doar când se formează păstăile. Irigarea abundentă la începutul culturii va duce la apariția multor frunze, dar puține flori.

Cartofii

Cartofii nu sunt pretențioși când vine vorba de apă. Au nevoie de irigare constantă doar după ce înfloresc și te poți opri cu câteva săptămâni înainte de a-i culege.

Roșiile

Roșiile au nevoie de apă când cresc, dar și când înfloresc și produc fructul propriu-zis. Unii grădinari sunt de părere că poți obține un gust mai puternic al roșiei dacă oprești irigarea când fructul începe să se coacă. Frecvența irigării e totuși importantă la roșii. Dacă uiți de acest proces și încerci să compensezi cu cantități mari de apă, fuctul va crăpa.

Concluzie:

Udă pământul înainte de a planta semințele, nu după. Astfel, eviți pierderea semințelor, dar și formarea unei cruste dure la suprafață, cum se întâmplă când torni apa după plantarea semințelor.

 

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: studiogblog.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here