Celosia argentea, o plantă tropicală cu multe secrete

2

Celosia argentea este o planta erbacee, anuală, originară din Africa, Asia, America de Sud și America de Nord. Face parte din familia Amaranthaceae și are două varietăți cristata (creasta cocoșului) și pulmosa.

Este folosită ca plantă medicinală, multe dintre substanțele extrase din semințele sale (saponide, aminoacizi, fenoli, acizi grași, etc.) avȃnd efecte benefice în cazul unor afecțiuni ale ochilor și ficatului, în caz de hipertensiune și diabet, dar și efecte anti-oxidante.

În Kenia, masaii extrag sucul din tulpini și în folosesc pentru a spăla trupul convalescenților. De asemenea, ei prepară din Celosia leacuri pentru muscătura șerpilor veninoși. Chinezii tratează rănile și diverse erupții pe piele cu preparate din frunze, iar indienii așază pe abcese un leac din frunze și miere.

În Nigeria, unde planta face parte dintre cele mai importante culturi, aceasta se numește “soko yòkòtò” care se traduce prin “ planta care face soțul gras și fericit”.

Frunzele sale conțin fier, vitamina A și vitamina C și se consumă în centrul și vestul Africii sub formă de supe, sosuri și tocănițe. Conținutul crescut de acid oxalic face să nu poată fi consumate crude.

Este folosită și în hrana animalelor.

Planta conține pigmenți roșii și galbeni, în prezent efectuȃndu-se teste pentru ca aceștia să fie folosiți în industria alimentară.

Varietățile decorative se pare că își au originea în India. Acestea sunt cultivate în zonele tropicale și subtropicale, iar pe timpul verii, și în zonele temperate. Se pot planta atȃt în parcuri și grădini cȃt și în ghivece.

Florile sale sunt albe, roz, roșii sau portocalii și pot fi grupate în spice, bulgărași sau sub formă de creastă. Frunzele sunt alungite, iar tulpina ajunge pȃnă la 30-100 cm.

Vezi si: Rhodiola rosea, planta din leacurile vikingilor

Celosia argentea-îngrijire

Celosia argentea poate crește pe soluri sărace, fiind o plantă rezistentă, dar preferă soluri bogate în substanțe nutritive, umede, dar bine drenate. Are nevoie de multă lumină și căldură, cu temperaturi care să nu scadă sub 15 grade Celsius.

Semințele negre, lenticulare, cu lungime de 1-1,5 mm, se seamănă după jumătatea lunii aprilie și vor încolți după 3 săptămȃni.

Pretul unui ghiveci de Celosia este 1,9 lei pe www.flowertime.ro

Sursa foto: www.chhajedgarden.com

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here