Cerceluș sau Fuchsia, flori din Munţii Anzi

0

Cerceluș (Fuchsia sp.) este denumirea sub care sunt cunoscute mai multe specii cu numeroase varietăţi. Sunt plante originare din America de Sud unde se ȋntȃlnesc ȋn pădurile umede și răcoroase ale Munţilor Anzi. Frumuseţea florilor acestora a făcut să fie cultivate ȋn multe regiuni ale lumii.

Fac parte din familia Onagraceae, familia primulei de seară.

Numele știinţific al genului ȋl onorează pe Leonhart Fuchs (1501-1522), medic și botanist german care a publicat 1542 o enciclopedie gravată, de o rară frumuseţe.

Aceste plante pot crește ca tufe sau ca liane agăţătoare. În general, nu depăţesc 30-60 cm. Frunzele lor sunt ovate, cu nuanţe de verde sau roșu. Florile apar din primăvară pȃnă ȋn toamnă. Pot fi simple sau duble, cu formă tubulară. Sunt orientate spre sol și prezintă stamine lungi, vizibile. Atrag o mulţime de insecte și păsări colibri. Culorile petalelor și ale sepalelor variază de la alb, roșu și roz, la violet sau purpuriu.

Vezi și: Dudul frantuzesc sau tufa cu fructe frumoase

Cerceluș-ȋngrijire

Pentru a ne bucura de mai multe flori, trebuie să ȋi oferim cercelușului expunere la soare ȋn prima parte a zilei, dar umbră ȋn orele cu temperaturi ridicate, menţinȃnd astefel planta hidtratată.

În ceea ce privește solul, acesta trebuie să fie umed, dar bine drenat, cu un pH 6-7. De asemenea, ȋn perioada de creștere, se recomandă folosirea feritilizatorilor.

Dacă este cultivată ȋn ghiveci, trebuie așezată pe pervaz, ȋn dreptul unei ferestre unde soarele nu bate direct.

În ceea ce privește temperatura, planta preferă intervalul 15-26 grade Celsius.

Florile se produc pe crenguţe noi așa ȋncȃt dacă planta nu ȋnflorește, se recomandă toaletarea sa. Se taie numai 1/4-1/2 din lungimea fiecărei crenguţe.

La circa 6 săptămȃni după această operaţiune, se va putea observa apariţia bobocilor.

Sursa foto: www.catawiki.com, Pinterest

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here