Cum să organizezi o cină doar cu mâncare BIO

1

Te-ai gândit vreodată cum ar putea să arate o cină BIO pe care să o prepari prietenilor tăi atunci când te vizitează? Casoteca a stat de vorbă cu Cristina Huideș, proprietara unui astfel de magazin din Ploiești, și ne-a povestit cu ce își așteaptă ea invitații la cină.

Expertă în nutriție, Cristina a mărturisit că o cină sănătoasă pentru cei dragi ei poate să conțină doar avocado, ceapă, roșii cherry, fasole roșie, tofu, lămâie și sare cu condimente, asta pentru că prietenii ei preferă salatele BIO, pentru că au alt gust.

Important de reținut este faptul că dacă dorim să ne menținem într-o formă cât mai bună, ultima masă a zilei ar trebui luată cu cel puțin trei ore înainte de culcare.

După cum ne spune chiar Cristina Huideș: „Cina ar trebui să fie luată în intervalul general  18-20 sau, mai precis, cu cel puţin 3 ore înainte de culcare. La ultima masă a zilei este indicat să mâncăm carne de orice fel, inclusiv peşte, şi cât mai multe legume. Compoziţia nutriţională ar trebui să fie de: 25-30% proteine şi 70-75% legume verzi, de exmplu: pește la cuptor cu ierburi aromatice și puțin unt cu legume la grătar sau o bucată de carne de vită la grătar cu legume la grătar. Pentru cei cărora le plac foarte mult salatele, la recomand salata proaspătă cu ton sau cu tofu.”

250 de calorii sunt necesare pentru un mic dejun sănătos

De asemenea, proprietara magazinului BIO Ideal ne recomandă ca la micul dejun să consumăm aproximativ 250 de calorii și nu ne recomandă să consumăm glucide (zaharuri) dimineața, pentru că acestea nu potolesc foamea pe o perioadă mai îndelugată de timp. În schimb, ne recomandă alimentele ce conțin glucide complexe: cereale integrale, nuci, alune, fructe și alimente bogate în gluten, asta dacă nu suntem alergeci la el.

Micul dejun trebuie să fie un ansamblu de vitamine şi minerale având aproximativ  250 de calorii, care să ne țină activi şi odihniţi întreaga zi. Exemple :

– fulgii de ovăz fierţi în lapte degresat, acoperite cu unt de alune de pădure bio şi seminţe de chia;

– smoothie făcut din mere răzuite (cu tot cu coajă) amestecate cu lapte de cocos neîndulcit, unt de cocos, pudră de proteine din mazăre;

– o lingură mare de granola, migdale și căpșuni proaspete în iaurt grecesc.

Cât despre gluten, faptul că mulţi oameni evită grâul şi alte cereale cu gluten, în necunoştinţă de cauză, îi privează de unele componente importante şi necesare în alimentaţia umană, precum fibrele alimentare, care se găsesc în cantitate mare mai ales în cereale integrale.

Glutenul e o proteină vegetală din cereale, iar cei care nu o pot digera suferă de boală celiacă și trebuie să o elimine pe viață din alimentație. Această intoleranță nu este atât de des întâlnită”, ne sfătuiește Cristina Huideș.

 Cum indentificăm produsele BIO

BIO, ECO, ORGANIC sunt singurele denumiri care dau certitudinea că nu au fost folosite chimicale, pesticide, insecticide, aditivi, organisme modificate genetic în respectivele produse. Fiecare dintre produsele regăsite la magazinul Bio Ideal din Ploiești are număr de certificare ecologică, lucrul care face diferenta între produsele BIO și așa zisele produse „naturiste”.

„Noi suntem primii clienţi ai magazinului nostru şi nu vrem să riscăm absolut nimic când vine vorba de sănătatea

 noastră și a celor dragi”, continuă Cristina.

Se poate afla dacă un produs este bio (organic sau ecologic) chiar de pe eticheta sa, trebuie să aibă înregistrată marca sau sigla verde bio/ecologic. Sub această siglă, obligatoriu, va apărea un cod care cuprinde: locul de producţie al ingredientelor produselor şi numărul organismului care a efectuat controalele. Această siglă vă dă certitudinea că produsul este BIO.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here