Copacul banilor sau castanul american

1

Copacul banilor sau castanul american (Pachira glabra) este o plantă originară din America Centrală și de Sud. Face parte din familia Malvaceae, familia nalbei, durianului, hibiscului, bumbacului și a arborelui de cacao.

Numele popular provine de la o poveste ȋn care un batrȃn sărac s-a rugat să scape sărăcie, iar a doua zi a găsit ȋn pădure acest copac. Dorinţa i s-a ȋndeplinit după ce a ȋnceput să-i vȃnda seminţele.

Denumirea știinţifică a speciei provine de la cuvȃntul folosit de localnici pentru a descrie planta și de la glaber care ȋn limba latină ȋnseamnă neted, fără perișori, cu referire la aspectul frunzelor.

În Africa Centrală și de Vest, specia este cultivată, fructele sale cu gust de castane sau de alune fiind consumate fierte sau prăjite. Acestea conţin 16 % proteine și 40-50% grăsime.

Tulpinile sale gri-verzui, funzele palmat compuse, cu 5-9 lobi eliptici, de circa 12-15 cm lungime, de culoare verde ȋnchis, precum și florile mici și albe ȋi dau un aspect plăcut, ceea ce a făcut să fie una dintre cele mai cumpărate plante de apartament. Cei care practică feng-shui, ȋncurajază poziţionarea sa ȋn colţul sud-estic al casei sau biroului pentru a aduce noroc.

Vezi și: Planta scoica, o planta tropicala ce poate fi crescuta in-ghiveci

Copacul banilor -ȋngrijire

Preferă soluri bogate și umede, dar udarea plantei se va realiza numai după uscarea stratului superior al substratului.

Cum este originara din pădurile tropicale, unde densitatea de plante este foarte mare și unde razele soarelui nu reușesc să pătrundă ușor printre crengi și frunziș, nu suportă lumina directă, dezvoltȃndu-se bine lȃngă ferestrele din zonele sudice și vestice ale casei. Pentru a asigura creșterea verticală, vasul ȋn care este plantată se poate roti o dată la două săptămȃni, evitȃndu-se ȋntinderea tulpinilor spre sursa de lumină.

În ceea ce privește temperatura, aceasta nu trebuie să scadă sub 18 grade Celsius. Condiţiile perfecte implică și un nivel ridcat de umiditate a aerului. Aceasta se poate obţine ușor prin plasarea ghiveciului pe o tăviţă cu apă sau prin folosirea unui pulverizator.

Copacul banilor nu necesită toaletări, ȋndepărtarea frunzelor uscate fiind suficientă.

Sursa foto: www.floradoturvo.blogspot.com, https://growurban.uk

un comentariu

  1. […] Copacul banilor sau castanul american (Pachira glabra) este o plantă originară din America Centrală și de Sud. Face parte din familia Malvaceae, familia nalbei, durianului, hibiscului, bumbacului și a arborelui de cacao. Numele popular provine de la o poveste ȋn care un batrȃn sărac s-a… Cititi mai multe aici: Copacul banilor sau castanul american […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here