Copacul de caramel sau Katsura

0

Copacul de caramel (Cercidiphyllum japonicum) sau Katsura este o specie originară din China și Japonia. Se ȋntȃlnește la altitudini cuprinse ȋntre 600-2300 m.

Este unul dintre cei mai ȋnalţi copaci din Asia, ȋn mediul natural, depășind după vȃrsta de 25 de ani, 40 m ȋnălţime și avȃnd o răspȃndire a coroanei sale rotunde, de pȃnă la 15 m. Ȋn grădini și parcuri, crește numai pȃnă la 12-18 m.

De multe ori, exemplarele au trunchiul ramificat oferind o imagine impunătoare.

Scoarţa este adȃnc brăzdată pe verticală.

Katsua are o creștere rapidă și este admirat pentru culorile spectaculoase pe care le au frunzele sale cu formă de inimă. Primăvara sunt purpurii, vara, verzi cu o ușoară nuanţă albastră, dar toamna, ȋncep să se coloreze intens, variind ȋntre roz, roșu, portocaliu și galben strălucitor. La acestea, se adaugă și un atrăgător parfum de caramel și scorţișoară pe care ȋl răspȃndesc. Dimensiunile lor sunt de 4,5 cm lungime și 3 cm lăţime.

Ȋnflorește ȋn martie-aprilie, pe copacii masculi florile fiind roșii, iar pe ceilalţi, verzi. Fructele seamănă cu păstăile de mazăre, au o lungime de circa 1,8 cm, sunt erecte și apar grupate pe crengi.

Vezi și: Copacul cu mere de aur sau gutuiul bengalez

Copacul caramel- condiţii necesare dezvoltării

Frunzele se usucă dacă temperatura este prea ridicată, ȋn perioadele de secetă sau dacă vȃntul bate prea puternic.

Condiţiile optime pentru dezvoltarea copacului se obţin cȃnd solul este bogat, umed, dar bine drenat, expus soarelui sau aflat ȋn zone de semiumbră.

Ȋn natură, seminţele sale germinează pe sol neacoperit cu frunziș uscat, iar ȋn parcuri, de multe ori, lăstarii apar ȋn poteci sau lȃngă alei.

Se folosește ca arbore ornamental, la fabricarea mobilei și ȋn construcţii. De asemenea, din lemnul deschis la culoare, cu granulaţie fină, se confecţionează paravane și table pentru celebrul joc Go.

Ȋn China, din scoarţa sa, se prepara un clei folosit la capturarea păsărilor.

Copacul de caramel este prezent și ȋn poveștile asiatice, fiind copacul care crește pe Lună.

Sursa foto: www.wondersown.blogspot.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here