Copacul ghiocel, o plantă care trăiește peste 100 de ani

1

Copacul ghiocel (Halesia carolina) este o specie originară din sud-estul Americii de Nord. Se ȋntȃlnește pe lȃngă pȃrȃuri, pe pante și pe malurile golfurilor.

Se mai numește și clopoţel de Carolina. Numele știinţific provine de la numele chimistului englez Stephen Hales și de la numele statului Carolina, stat unde face parte din flora spontana.

Se cultivă pentru frumuseţea florilor, dar și pentru că dimensiunile sale sunt reduse și are o speranţă de viaţă de peste 100 de ani, fiind adecvat pentru decorarea curţilor, parcurilor și a altor zone ale domeniului public.

Are aspect de tufă, ajungȃnd la o ȋnălţime de 2,5m și un diametru de 60 cm. Frunzele sale sunt ovate, cu margini zimţate. Toamna devin galbene aurii, dar nu persistă mult pe crengi.

Florile albe, cu aspect de clopoţel, grupate cȃte 2-5, se deschid ȋn aprilie, in momentul apariţiei frunzelor. Atrag o mulţime de insecte printre care și albine. Prima ȋnflorire are loc la vȃrsta de 3-4 ani.

Fructele de culoare maronie, au un aspect mai neobișnuit, avȃnd patru muchii.

Vezi și: Gaultheria, o tufa ce coloreaza gradina pe timp de toamna

Copacul ghiocel-ȋngrijire

Planta preferă un sol umed, dar bine drenat, bogat, cu pH acid, expus soarelui sau aflat ȋn penumbră. Nu suportă solurile compacte și cu salinitate ridicată, iar dacă pH-ul este bazic, frunzele sale se ȋngălbenesc.

Cum nu rezistă la secetă, ȋn perioadele uscate se recomandă udarea din abundenţă.

Lemnul său este moale și ca urmare, copacul ghiocel trebuie ferit de vȃnturi puternice, plantarea lȃngă clădiri sau garduri oferindu-i protecţia de care are nevoie.

Pentru a fi pus ȋn valoare din punct de vedere estetic, se poate cultiva lȃngă rododendron și azalee.

Pe piaţă se pot găsi varietăţi cu flori roz precum Arnold Pink și Rosea; cu frunze ce au pete sau dungi albe sau galbene precum Silver Splash și Variegata sau care au frunze verzi-albăstui precum Crushed Velvet.

Sursa foto: www.denmulderboomteelt.com, www.arborix.be

un comentariu

  1. […] Copacul ghiocel (Halesia carolina) este o specie originară din sud-estul Americii de Nord. Se ȋntȃlnește pe lȃngă pȃrȃuri, pe pante și pe malurile golfurilor. Se mai numește și clopoţel de Carolina. Numele știinţific provine de la numele chimistului englez Stephen Hales și de la numele… Cititi mai multe aici: Copacul ghiocel, o plantă care trăiește peste 100 de ani […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here