Cum să speli corect căpșunile. Ce trebuie să faci înainte de a le consuma

1

Căpșunile sunt fructele-vedetă ale primăverii. În piețe și în supermarketuri au apărut deja fructele românești, iar oamenii se pot bucura de savoarea lor.

Înainte de a le consuma ca atare sau de a le include în diferite deserturi, trebuie să știi cum se spală corect căpșunile. Care este amestecul care le curăță cel mai bine.

Soluția care face minuni: cum se spală corect căpșunile

Dacă ai cumpărat căpșuni din piață sau de la supermarket, trebuie să le speli foarte bine înainte de a le consuma. Spre deosebire de fructele din propria grădină, cele pe care le cumpărăm pot conține o cantitate semnificativă de pesticide.

Vestea bună este că 80% din aceste substanțe se elimină prin spălarea cu apă rece, însă pentru o eficiență sporită, poți adăuga și alte ingrediente în apă.

Citește și: Vara e sezonul căpșunilor, află cum să le păstrezi proaspete timp de 10 zile

Pentru ca aceste fructe să fie curățate cât mai bine, spală-le mai întâi sub un jet de apă rece, pentru a îndepărta urmele de pământ. Pune într-un vas o parte oțet și trei părți apă și scufundă căpșunile în amestec.

Astfel, te asiguri că sunt eliminate atât pesticidele, cât și micile insecte care se află pe suprafața sau în interiorul acestor fructe și pe care nu le vedem.

Lasă căpșunile în apă cu oțet timp de 10 minute, după care mai clătește-le o dată cu apă rece, pentru a scăpa de mirosul de oțet. La fel de eficient pentru a curăța căpșunile este și un amestec de apă rece și bicarbonat.

Adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu într-un vas cu apă și amestecă până când se dizolvă. Lasă căpșunile în vas timp de 10-15 minute, după care clătește-le cu apă curată.

Cum se depozitează corect căpșunile

Pentru a te bucura cât mai mult timp de prospețimea acestor fructe, după ce le-ai cumpărat, este important să le depozitezi corect. În caz contrar, acestea se pot strica de pe o zi pe alta și nu vor mai fi bune pentru consum.

Căpșunile trebuie să fie culese cu tot cu codiță și nu trebuie să fie spălate înainte de a fi puse în frigider, ci doar înainte de a fi consumate. Apa grăbește deteriorarea căpșunilor și poate apărea mucegaiul pe suprafața lor, chiar dacă sunt ținute la frigider.

Înainte de a le pune în frigider, asigură-te că fructele sunt complet uscate. Pune-le pe prosoape de bucătărie și lasă-le la temperatura camerei până când sunt complet uscate, dacă le-ai cumpărat umede sau au făcut condens până acasă.

Pune-le apoi într-un vas de sticlă, fără capac, și depozitează-le în frigider. Asigură-te permanent că nu sunt fructe moi sau stricate printre ele. Atunci când se strică o căpșună, le va altera rapid și pe celelalte, dacă nu este îndepărtată.

Consumă căpșunile în 2-3 zile de când le-ai cumpărat sau cules. Este mai bine să cumperi o cantitate mai mică decât să le ții zile întregi în frigider. Nu doar că se strică, dar cu cât sunt ținute mai mult timp după ce au fost culese, cu atât își pierd din savoare.

Sursa: ego.ro

un comentariu

  1. […] Căpșunile sunt fructele-vedetă ale primăverii. În piețe și în supermarketuri au apărut deja fructele românești, iar oamenii se pot bucura de savoarea lor. Înainte de a le consuma ca atare sau de a le include în diferite deserturi, trebuie să știi cum se spală corect… Cititi mai multe aici: Cum să speli corect căpșunile. Ce trebuie să faci înainte de a le consuma […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here