Otzi, omul preistoric și secretele sale

1

În septembrie 1991, ȋn Valea Ötztal din Alpi, la graniţa dintre Italia și Austria, doi turiști germani au descoperit ce avea să fie cea mai faimoasă mumie europeană, Otzi. Păstrat intact ȋn straturile de gheaţă, corpul unui bărbat care a trăit acum 5 mii de ani a deschis o poartă către trecutul oamenilor de pe continentul nostru.  

În prezent, mumia se află la Muzeul de Arheologie din Bolzano, Italia.

În cei peste 30 de ani care au trecut de la descoperirea sa, cercetătorii au reușit să realizeze un portret foarte minuţios al acestui om.

Otzi a fost datat cu C14 ca avȃnd peste 5000 de ani. El a murit ȋn 3300 ȋ.e.n. ȋn jurul varstei de 40 de ani. Cȃntărea aproximativ 50 kg, avea o ȋnălţime de 1,6 m, ochii căprui și părul ȋnchis la culoare. Era stȃngaci.

Cu ajutorul analizelor de ADN, s-a aflat că pe linia mamei se trăgea din insulele Sardinia sau Corsica.

Făcea parte din populaţiile care se ocupau cu agricultura și ajunseseră ȋn Europa ȋn timpul migraţiei din Neolitic, migraţie prin care au fost ȋnlocuite populaţiile de vȃnători și culegători din Paleolitic.

Era vȃnjos, dar avea și unele probleme de sănătate: gastrită, artrită, boala Lyme, carii, probleme cu inima și paraziţi intestinali. S-a aflat că avea grupa de sȃnge 0 și intoleranţă la lactoză.

Cum Otzi a fost găsit cu faţa ȋn jos, cu o rană de săgeată ȋn spate și cu hemoragie cerebrală, s-a concluzionat că a fost omorȃt.

Tatuajele lui Otzi

Un aspect deosebit de interesant este faptul că pe corpul său există 61 de tatuaje. Acestea sunt poziționate la încheieturi, pe piept și pe spate. Sunt organizate în 19 grupuri de linii verticale și orizontale.

Scopul acestora nu se cunoaște cu exactitate, dar se presupune că ar fi avut rol terapeutic, indicȃnd puncte folosite în acupunctură pentru tratarea unor afecțiuni.

Otzi este expus publicului la Muzeul de Arheologie din Bolzano, Italia, unde peste 300 mii de vizitatori vin anual pentru a-l vedea pe acest om care a trăit ȋnainte de construirea piramidelor din Egipt.

Sursa foto: www.iceman.it

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here