Copacul magic din Peru

0

Copacul magic din Peru (Cantua buxifolia) este o plantă perenă, veșnic verde, originară de pe văile înalte ale munţilor Anzi. Mai este cunoscută și sub numele de floarea incașilor și floarea sacră din Anzi.

Este înrudită cu o plantă des întȃlnită în grădinile din Romȃnia, brumărea (Phlox), făcȃnd parte din aceeași familie, Polemoniaceae.

Vezi și: Brumarelele florile care inveseleau gradina bunicii

A fost aleasă ca floare națională atȃt în Bolivia cȃt și în Peru.

Era folosită de incași în ceremonii religioase și politice și apare pictată pe vase din lut din perioada sec XII-XIV.

Crește sub formă de arbust cu crengi aplecate spre sol. Ajunge la 180-300 cm înȃlțime. Frunzele sale ovale sunt asemănătoare cu cele de Buxus.

Florile au aspect tubular, culoare portocalie, galbenă, magenta sau roșie. Apar după mijlocul primăverii și sunt polenizate de păsări colibri. Atȃrnă pe crengi amintind de niște felinare.

Planta începe să înflorească după vȃrsta de patru ani.

Copacul magic din Peru- ȋngrijire

Cantua are nevoie de soluri bogate (humus), umede, dar bine drenate. Preferă locurile luminate, dar ferite de razele directe ale soarelui.

Udarea trebuie realizată cam o dată pe săptămȃnă, cȃnd stratul superior ȋncepe să se usuce. Evident, se va ţine cont și de temperatură. Dacă este prea cald, va avea nevoie de apă la un interval mai scurt. Nu este o plantă rezistentă la secetă.

Dacă arbustul este cultivat ȋn zone cu climă blȃndă poate fi plantat lȃngă un zid pentru a fi protejat de vȃnt și frig, dar dacă temperaturile sunt prea scăzute se recomandă creșterea ȋn ghiveci, ȋn seră sau pe terase ȋnchise.

Este indicat ca după uscarea florilor să se efectueze operaţiunile de toaletare, bobocii apărȃnd pe crenguţele formate cu un an ȋnainte.

Dintre varietăţile disponibile pe piaţă amintim: Cantua buxifolia Pyrifolia cu flori galbene ce au marginile petalelor albe și Cantua buxifolia Bicolor cu flori aurii cu marginile petalelor roz.

Sursa foto: Pinterest, www.gkplants.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here