Costuri și soluții pentru o casă confortabilă în această iarnă

1
casa atrea

Scumpirile aplicate energiei termice sunt generate de dublarea sau chiar triplarea prețului la hidrocarburi și electricitate. Ca să înțelegem cât va trebui să scoatem din buzunar pentru a obținem confortul termic pe care îl dorim fiecare, luăm ca etalon costul pentru ȋncălzirea unei case de 100 mp, ȋn funcţie de soluţia aleasă, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice.

Vezi și Spune ce zodie ești și afli unde o să locuiești

Cele mai populare soluţii de ȋncălzire a caselor, ȋn România, sunt gazul, peleţii şi energia electrică. Costurile de ȋncălzire şi apă caldă, pentru un sezon, ȋn cazul unei case de 100 de mp, variază ȋntre 5.100 şi 20.600 lei, pentru persoane fizice şi 2.700 şi 10.800 lei, pentru persoane juridice, ȋn funcţie de soluţia aleasă, arată un studiu Trust Expert, companie specializată ȋn soluţii de ȋncăzlire-răcire. Cea mai scumpă soluţie esta cazanul pe gaz, iar cea mai ieftină, pompa de căldură geotermală, care funcţionează pe energie electrică.

”Gazul era văzut ca o soluţie relativ ieftină de ȋncălzit, cu investiţie iniţială redusă, dar scumpirile din ultima perioadă ȋl fac să nu mai fie atractiv şi nici economic, pe termen lung. La fel şi ȋn cazul peleţilor, costurile au crescut de 2-3 ori ȋn ultimii ani, iar instalaţia cazanelor porneşte de la 15.000 de lei. Soluţiile electrice, precum pompele de căldură, câştigă tot mai mult teren, atât datorită facturilor mai mici, dar şi faptului că se pot monta şi panouri fotovoltaice, care reduc semnificativ consumul de energie”, spun specialiștii.

Dacă avem ȋn vedere o casă de 100 mp, din cărămidă cu goluri, izolaţie cu polistiren de 10 cm, tripan (geam cu trei folii de sticlă), situată ȋn zona geografică de calcul 3 (Sibiu, Cluj Napoca, Satu Mare, Piatra Neamţ, Baia Mare, Focşani). Ȋn zona aceasta, temperatura medie este 9.1 grade Celsius, iar cea minimă este -18 grade.

Necesarul termic este 7kW, iar consumul de energie termică, pentru tot sezonul, adică şase luni, este estimat la 16.500 kW pentru ȋncălzire şi apă caldă, la o casă locuită de patru persoane.

Persoane fizice, costuri pe şase luni

Pompă de caldură geotermală: 5.100 lei Pompă de caldură aer-apă: 5.900 lei Cazan peleţi: 6.900 lei Cazan gaz: 7.800 lei Centrală electrică: 20.625 lei

Calculul de mai sus a fost făcut ȋn baza următoarelor preţuri pentru persoane fizice: gaz metan 0.456 lei / kw, electricitate 1.25 lei / kW, peleţi lei/kg 1.73 / kW/kg 4.9.

Vezi și Cum să păstrezi căldura în locuință în sezonul rece

Persoane juridice

Pompă de caldură geotermală: 2.700 lei Pompa de caldură aer-apă: 3.100 lei Cazan peleţi: 6.900 lei Cazan gaz: 9.300 lei Centrală electrică: 10.807 lei

Calculul a fost făcut ȋn baza următoarelor preţuri pentru companii: gaz metan 0.544 lei / kW, electricitate 0.655 lei / kW, peleţi lei/kg 1.73 / kW/kg 4.9.

Pompele de caldură performante au inclus ȋn automatizarea de bază, modul de eficientizare a utilizării producţiei de curent eletric obţinut gratuit de la panourile fotovoltaice.

Cei care le montează pot deveni chiar prosumatori, astfel recuperând din costul energiei cumpărate de la furnizor.

Diferenţele de costuri dintre persoanele juridice şi cele fizice sunt cauzate de următoarele motive:

1) Firmele consumă mai mult şi tarifele se negociază;

2) Firmele sunt racordate la linii de tensiune medie, trifazată, şi pierderile de energie sunt mai mici (de aici tarife mai mici), în timp ce persoanele fizice sunt racordate la linii de joasă tensiune, monofazat, şi sunt pierderi semnificative de energie pe aceste instalaţii.

Vezi și Casa pasivă cu factură de 15 euro pe lună iarna

un comentariu

  1. […] Scumpirile aplicate energiei termice sunt generate de dublarea sau chiar triplarea prețului la hidrocarburi și electricitate. Ca să înțelegem cât va trebui să scoatem din buzunar pentru a obținem confortul termic pe care îl dorim fiecare, luăm ca etalon costul pentru ȋncălzirea unei case de… Cititi mai multe aici: Costuri și soluții pentru o casă confortabilă în această iarnă […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here