Crează-ți propriul mozaic, oricum ai timp datorită izolarii!

Mozaicul este cu atât mai ușor de adaptat în vederea personalizării spațiului casnic, cu cât se poate folosi în variante decorative diverse

0

Arta mozaicului fascinează, fără îndoială, prin ieşirea din tiparele produselor de serie care, de cele mai multe ori, „îmbracă” locuinţele și oferă un look aparte decorațiunilor sau accesoriilor. Pentru foarte mulți poate deveni, însă, și un adevărat hobby.

Acum chiar avem și ceva timp pentru asta,,,

Mozaicul, de fiecare dată unicat

Realizat manual, ceea ce îi conferă statutul de unicat (având în vedere că niciun produs nu seamănă cu altul, chiar şi atunci când se folosesc aceleaşi ingrediente), mozaicul face parte din alegerile nobile de ambientare, conferind oricărei funcţiuni şi chiar destinaţiilor celor mai pragmatice (pavimente, decor toaletă) o nuanţă artistică, foarte expresivă.

Desigur, se pot distinge lucrări de artă realizate în exclusivitate cu mozaic, precum şi accesorii înnobilate în acelaşi stil.

Mozaicul este cu atât mai ușor de adaptat în vederea personalizării spațiului casnic, cu cât se poate folosi în variante decorative diverse, atât pentru interior cât și pentru exterior: rame de oglinzi, tăblii de masă, ghivece de flori, vaze, boluri, decoruri în baie și bucătărie, ornamentarea pavimentelor, borduri și bazine de piscină etc.

Care sunt materialele şi cum le folosim

Tehnica tradițională a mozaicului presupune folosirea ceramicii, gresiei și gresiei porțelanate iar acestea pot fi completate și de alte variante ca sticla colorată și oglinda. În privința modelelor, există variante simple – îmbinarea pătrățelelor de mozaic în șir (cu alternări de culoare), motive geometrice, etc. – și alegeri complicate (figuri, motive florale, etc) din bucățele de mozaic din sticlă colorată special “croite” pentru tiparul ales.

Vezi Cum se fabrică mozaicul?

Culorile pentru realizarea mozaicului vor ține cont de armonizarea cu spațiul pe care îl decorează, urmărindu-se crearea unui echilibru cu restul decorațiunilor de interior sau exterior, pentru a atinge un efect maxim. Foarte decorative, realizările din mozaic sunt, în plus, foarte durabile și ușor de întreținut. Acestea nu necesită îngrijiri speciale, ci doar un minim de efort de curățare după aceleași criterii ca în cazul suprafețelor cu placări ceramice.

Do-It-Yourself 🙂 poți primi și ajutor, dar tot singuri îl faceți…

Din zecile de culori şi dimensiuni disponibile la mozaicul din sticlă colorată puteți da frâu liber imaginaţiei pentru a crea lucruri noi şi unicat. Pentru a le pune în fapte  aveți nevoie de mozaic iar acesta se găseşte atât la kilogram/vrac cât şi la placă.

Pastiluţele de mozaic se pot lipi pe orice suport, însă adezivul recomandat de specialiști este unul universal, prelandez sau aracet care lipește mozaicul pe diferite tipuri de materiale cum ar fi: sticlă, plastic, lemn sau chiar material textil.

În cazul în care nu se doreşte a fi folosit ca atare, mozaicul se poate tăia cu cleştii speciali de tăiat mozaic, și astfel se pot realiza mai multe bucăţi şi forme dintr-o singură ”pastilă” de mozaic sau din orice bucată de faianță sau gresie pe care le ai la dispoziție.

Mozaicul este disponibil în mai multe dimensiuni 1.3×1.3, 1.6×1.6, 2×2 şi 2.5×2.5 cm. Acestea fiind realizate din sticlă colorată în masă îi dă posibilitatea celui care le pune în operă să le folosească pe fiecare parte, chiar şi dacă sunt tăiate.

 

Odată ce bucăţile din sticlă colorată prind contur, nu vă veți mai putea dezlipi de mozaicul artistic creat într-un mod unic. După lipirea mozaicului, acesta poate rămâne ca atare sau se pot chitui cu chit pe bază de ciment alb la care i se poate adăuga pigment de culoare în contrast pentru a scoate modelul în evidenţă sau un pigment la culoarea mozaicului predomaninat.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here