E timpul pentru o inspecție a locuinței, e timpul pentru renovare, reîmprospătare

Mai adăugaţi cel puţin 10%, pentru cele neprevăzute, pentru că în mod sigur vor apărea

2

Primăvara pare cea mai prielnică perioadă pentru renovări. Dacă e și pandemie, atunci chiar ar trebui să ne apucăm de treabă. Există câteva indicii care ne spun că a venit timpul renovării. Pereţii sunt cei care poartă cel mai des semnele timpului, mai precis tencuiala, degradarea culorii (la faţade), spargerea muchiilor, îngălbenirea zugrăvelii, apariţia fisurilor în suprafaţa lavabilă (la interior) etc.

Dacă locuinţa nu este eficientă din punct de vedere termic, facturile la utilităţi cresc, ceea ce înseamnă că trebuie să izolaţi casa, să schimbaţi tâmplăria sau sistemul de încălzire cu altceva mai performant.

Atenţie la acoperiş

În cazul în care au apărut infiltraţii la baza acoperişului, pe pereţi, din cauza fundaţiei neizolate sau a unei terase cu probleme, este necesar să hidroizolaţi exteriorul imobilului.

Dacă observaţi că acoperişul are ţigle sparte sau lipsă ori dacă vedeţi că s-a degradat substanţial culoarea lui, e semn că se impune renovarea acestuia. Pentru asta, vorbiți cu Irinel Drăghici, expertul SVEN DACH în acoperișuri. Vezi aici

La interior

Dacă nu vă mai simţiţi confortabil în propria casă, dacă sesizaţi un miros greu în ea, dacă obiectele par îmbâcsite şi lipsite de strălucire, este clar ca a venit timpul pentru o reîmprospătare. Puteţi să zugrăviţi, să montaţi altă faianţă sau un parchet nou, să schimbaţi mobilierul şi să cumpăraţi aparatură pentru filtrarea aerului.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este o analiză realistă a operaţiunilor care trebuie întreprinse. Nu ezitaţi să cereţi sfatul unui profesionist. Mai ales că, de multe ori, problemele cele mai grave şi costisitoare pot fi ascunse în pereţi (instalaţiile electrică, de alimentare cu apă sau de canalizare etc.).

Plante cățărătoare pentru terasă și grădină (II)

Meseriașul, dacă e bun, va întocmi un deviz mult mai apropiat de realitate decât dacă veţi face pe cont propriu lucrarea şi vă va ajuta să scăpaţi de surprizele neplăcute care s-ar putea ivi pe parcurs. La cheltuielile estimate de acesta este bine să mai adăugaţi cel puţin 10%, pentru cele neprevăzute, pentru că în mod sigur vor apărea.

ntocmiţi o lista cu materialele necesare şi cu valoarea manoperei şi puneţi pe primul loc lucrările cele mai importante – de pildă, pe cele care ţin de structura de rezistenţă, zidărie sau instalaţii.

Porniţi de jos în sus

Dacă nu aveţi bani să faceţi toate lucrările în acelaşi timp, stabiliţi un grafic pe termen de unu-trei ani şi realizaţi-le pe rând. O altă variantă pentru a scăpa de şantierul pe termen lung este contractarea unui credit bancar pentru proiecte de renovare.

Mai ales în cazul în care aveţi o casă veche, este obligatoriu să porniţi de jos în sus. Cereţi să vi se spună care e starea fundaţiei, a structurii de rezistenţă şi a zidăriei. Aflaţi dacă este nevoie de o nouă hidroizolare a soclului sau de o hidro şi termoizolare a pereţilor. Consultaţi specialistul şi în privinţa acoperişului. După ce faceţi o listă cu toate operaţiunile de renovare necesare, solicitaţi un buget aproximativ pentru ele.

Casoteca și SHARP, aliați împotriva poluării, virușilor și bacteriilor din incinte

2 comentarii

  1. Ar fi utila o lista cu firme sau PFA, credibili, verificabil, autorizati, din toate zonele tarii pentu astfel de lucrari Unii pentu consultanta si unii pentu executie ! Exista atatia „specialisti atotstiutori” ca e foarte greu si ai nevoie de mult timp sa iei rcomandari pentru asfel de mesteri !!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here