Crinul ananas, o floare cu aspect de fruct tropical

0

Crinul ananas este o plantă anuală, originară din Africa de Sud care face parte din familia Asparagaceae. Numele genului provine de la două cuvinte greceşti eu-bun, kome-păr, interpretate drept “cap frumos” făcând referire la aspectul inflorescenţei.

Planta creşte până la o ȋnălţime de 50-60 cm. Florile sale sunt orientate spre sol, au petale alb-verzui cu margini purpurii, grupate ȋn raceme cilindrice care au deasupra bractee verzi. Inflorescenţele sunt spectaculoase prin forma care aminteşte de un ananas. Seminţe sunt rotunde, maro-purpurii şi rezistă mult prelungind efectul ornamental al crinului ananas.

Ȋnflorirea se desfăşoară pe o perioadă lungă de 6-8 săptămâni, ȋn iulie-august. Primele care se deschid sunt florile de la baza inflorescenţei urmate rând pe rând, de cele dinspre vârf.

Specia se ȋntâlneşte ȋn zone montane, greu accesibile, expuse soarelui. Tolerează şi semi-umbra, dar ȋn astfel de condiţii ȋnflorirea este afectată, numărul florilor fiind mai mic, iar culorile mai palide.

Citeşte şi:https://casoteca.ro/brumarelele-florile-care-inveseleau-gradina-bunicii/

Crinul ananas-cultivare

Se cultivă ȋn grădini sau ghivece. Bulbii se plantează la o adâncime de 10-15 cm, la 30 cm unii de ceilalţi. Pământul trebuie să fie umed, dar bine drenat, bogat ȋn substanţe nutritive. Vara, apa şi suplimentele nutritive nu trebuie să lipsească.

Dacă iernile sunt reci, bulbii trebuie scoşi din pamânt şi depozitaţi ȋntr-un loc răcoros şi bine aerisit. Ȋn zonele cu climă mai blândă, plantele se pot acoperi cu mulci din decembrie până ȋn martie.

Deşi mirosul florilor nu este plăcut, acesta nu e puternic aşa ȋncât sunt folosite de florari ȋn diverse aranjamente.

Ȋn Africa de Sud planta este utilizată ȋn medicina tradiţională ceea ce face ca uneori să fie culeasă ȋn exces. Momentan, nu se află pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia, dar protejarea ei este necesară.

Sursa foto: https://www.fluwel.com/

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here