Păducelul, planta care ajută inima

0

Păducelul (Crataegus monogyna) este un arbust din familia Rosaceae originar din Europa, nordul Africii şi vestul Asiei.

Poate creşte până la o ȋnălţime de 4-8 metri, atingând dimensiunea maximă ȋn 20-50 de ani. Ȋn primii 15 ani, creşterea este rapidă, 30-60 cm pe an. Trăieşte ȋn jur de 250 de ani. Formează o coroană rotundă ce se poate ȋntinde până la 6m. Ramurile prezintă spini ce au o lungime ȋntre 1,2-2,5 cm.

Frunzele păducelului sunt lobate (3-7 lobi), lucioase, de un verde ȋnchis. Florile sunt mici (8-15 mm diametru) albe, grupate ȋn bucheţele. Ȋnfloresc ȋn luna mai şi au un miros plăcut. Sunt polenizate de albine. Fructele se coc ȋn octombrie şi au culoare roşie.

Frunzele şi florile conţin bioflavonoide, polifenoli şi alte substanţe care ajută la buna funcţionare a sistemului cardio-vascular şi au efecte anti-oxidante. Ceaiul de păducel este recomandat şi pentru reducerea nivelului de stres.

Citeşte şi: https://agroteca.ro/liliacul-de-vara-flori-cu-miros-de-miere/

Păducelul-ȋngrijire

Păducelul creşte ȋn zone cu sol umed, bine drenat. Acesta poate fi calcaros, argilos sau nisipos. Preferă expunerea la razele soarelui, dar se dezvoltă bine şi ȋn condiţii de semi-umbră. Creşte spontan ȋn margini de păduri, câmpuri, drumuri şi prin păşuni. Este o plantă rezistentă la poluare şi la salinitate ridicată fiind ȋntâlnită şi ȋn zone de coastă.

Este sensibil la atacul omizilor şi afidelor.

Se ȋnmulţeşte prin seminţe care se recomandă a fi semănate toamna, ȋncepând cu mijlocul lunii septembrie, după ce se ţin un an la stratificat.

Păducelul este folosit la formarea gardurilor vii, garduri care sunt dese şi care având spini, constituie o barieră de netrecut. Acestea se pot menţine la 1,5-3 m ȋnălţime. Cum are un aspect atractiv, se utilizează deseori pentru decorarea grădinilor şi a parcurilor. Frunzişul des, florile pline de polen şi fructele sale roşii, care persistă pe ramuri până la mijlocul iernii, oferă adăpost şi hrană multor specii de insecte şi păsări.

Sursa foto:https://www.independent.co.uk/

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here