Criterii de diagnosticare pentru ADHD

1
ADHD
ADHD

ADHD este o tulburare cronică care afectează milioane de copii și persistă adesea și la maturitate. Aceasta include o serie de probleme combinate, care implica atenția, hiperactivitatea și comportamentul impulsiv.

Diagnosticarea cu ADHD reprezintă un proces care implică mai multe etape. Nu există un singur test care să poată oferi un diagnostic clar atât în ceea ce priveşte tulburarea ADHD, cât şi alte tulburări precum anxietate sau depresie.

Este foarte important de reținut că ADHD este o tulburare de neurodezvoltare, fiind o condiție medicală prezentă încă de la naștere. Prin urmare, simptomele sale specifice trebuie să fi fost observate încă din copilăria mică, devenind mai evidente atunci când copilul este integrat în colectivitate.

Iată câteva criterii de diagnosticare pentru ADHD:

1. Lipsa puterii de concentrare
Lipsa atenției
Lipsa concentrării

Aceasta se poate manifesta la o persoană prin probleme de menţinere a atenţiei asupra sarcinilor sau activităţilor de joc, probleme în organizarea activităţilor, evită sarcinile de lungă durată, este foarte uşor distrasă de stimuli din jur, rătăcirea frecventă a obiectelor personale.

2. Hiperactivitatea

Persoana în cauză întâmpină dificultăţi în a se juca şi a lua parte la activităţi de grup, întâmpină dificultăți în așteptarea rândului, incapacitatea de a-și menține poziția pe scaun, alergat sau cățărat excesiv la copii, stare de neliniște motorie la adolescenți sau adulți.

3. Impulsivitatea

Aceasta se manifestă prin logoree (vorbit în exces), întreruperea frecventă a interlocutorului sau oferirea răspunsului înainte de finalizarea întrebării care îi este adresată, deranjarea sau întreruperea discuțiilor sau jocurilor.

În funcţie de tipurile de simptome, pot apărea trei tipuri ale tulburării ADHD:
Tipul combinat;
Tipul caracterizat de neatenţie (deficit de atenţie);
Tipul caracterizat de hiperactivitate – impulsivitate.

Simptome ADHD
Simptome ADHD

ADHD este stabilit de către medicul psihiatru pe baza informațiilor obținute de la familie, profesori sau anturajul pacientului și al interviului psihiatric.

Citește și: Istoria canabisului – cum a fost folosit medicinal încă de acum 5000 de ani de la anestezic la calmarea durerilor

Autor: Florentina Bancov

un comentariu

  1. […] ADHD este o tulburare cronică care afectează milioane de copii și persistă adesea și la maturitate. Aceasta include o serie de probleme combinate, care implica atenția, hiperactivitatea și comportamentul impulsiv. Diagnosticarea cu ADHD reprezintă un proces care implică mai multe etape. Nu există un singur… Cititi mai multe aici: Criterii de diagnosticare pentru ADHD […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here