Culorile fructelor și rolul lor

1

Culorile fructelor cuprind ȋntreg curcubeul. Căpșunile și rodiile sunt roșii, merele si pepenii sunt galbeni, zmeura este roz, prunele sunt violet, dovlecii sunt portocalii, perele și guava sunt verzi, iar strugurii și murele sunt indigo.

De ce sunt fructele așa de colorate?

Una dintre cele mai vehiculate teorii este că atrag privirile. Acesta este rolul lor, să facă animalele să ȋși dorească să le consume. Reptilele, păsările sau mamiferele sunt ademenite de plante printr-o mare varietate de culori și nuanţe.

Motivul este că prin consumarea fructelor, animalele răspȃndesc seminţele. Acestea fie cad pe sol ȋn momentul ȋn care animalul se hrănește, fie trec prin corpul său fără a fi digerate și sunt eliminate impreună cu fecalele.

Substanţele ce produc culorile sunt numite flavonoide. Acestea sunt prezente ȋn toate părţile plantei: seminţe, frunze, fructe și flori. Sunt foarte importante pentru plante, protejȃndu-le ȋmpotriva razelor ultraviolete, secetei și temperaturilor scăzute.

Parte din strategia plantelor de a asigura o nouă generaţie este și faptul că la numeroase specii, toate fructele se coc ȋn aceleeași perioada, mărind astfel șansele ca planta să fie vizitată de un număr mare de animale.

Vezi și: Buchetele de legume si zarzavaturi

Evident, culorile fructelor sunt completate de forma lor, de mirosul pe care ȋl răspȃndesc, de gust și de textură. Așa că probabil, plantele se folosesc de combinaţia tuturor acestor factori pentru a-și asigura supravieţuriea urmașilor.

Majoritatea animalelor percep culorile diferit de cum o facem noi.

O echipă de la Univeristatea Ulm, din Germania, a studiat 97 plante tropicale din Madagascar și Uganda, descoperind că fructele ale căror seminţe sunt dispersate de maimuţe sunt mai verzi decȃt cele ȋmprăștiate de păsări care tind să aibă culoarea roșie.

De asemenea, culorile fructelor și ale frunzelor nu se corelează ȋn spectrul vizibil ochiului uman ci ȋn cel ultraviolet.

Sursa foto: www.rush.edu, www.thespruce.com, www.insider.si.edu,https://appraw.com

un comentariu

  1. […] Culorile fructelor cuprind ȋntreg curcubeul. Căpșunile și rodiile sunt roșii, merele si pepenii sunt galbeni, zmeura este roz, prunele sunt violet, dovlecii sunt portocalii, perele și guava sunt verzi, iar strugurii și murele sunt indigo. De ce sunt fructele așa de colorate? Una dintre cele… Cititi mai multe aici: Culorile fructelor și rolul lor […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here