Cum a ajuns vanilia ȋn bucătăria europeană?

0

Vanilia (Vanilla plantifolia) este o mirodenie folosită pe toată planeta, fiind de fapt fructul unei plante agăţătoare din America Centrală, America de Sud si Caraibe. Este extrem de scumpa, fiind depășită ca preţ numai de sofran. Aroma sa caracteristică se datorează unei aldehide fenolice, vanillin.

Vanilla plantifolia este o specie epifită, crescȃnd pe alte plante fără a le dăuna. Produce flori numai după ce ajunge la maturitate. Vanilia este singura din familia Orchidaceae care are un fruct comestibil.

Numele cu care este cunoscută planta provine din limba spaniolă și se traduce ca “păstaie mică”.

Istoria vaniliei

Istoria vaniliei a ȋnceput demult, fiind cultivată de populaţiile precolumbiene și adăugată ȋn băuturi, ȋmpreună cu cacaoa și alte condimente. La azteci, făcea parte din amestecul pentru chocolatl, băutura consumată de nobili.

În 1528, Hernán Cortés i-a adus regelui Carlos al V-lea al Spaniei o colecţie bogată de animale și plante exotice precum jaguari, armadillos, oposumi și o floare care ȋn teritoriile ce tocmai fusesera cucerite, era foarte apreciată, orhideea vanilie.

La ȋnceputul secolul XVII, vanilia a devenit vedetă ȋn bucătăria europeană prin adăugarea sa de către un iscusit bucătar pe nume Hugh Morgan, ȋntr-o prăjitură pregătită pentru regina Elisabeta I ceea ce a făcut să fie cerută la toate curţile regale ale vremii.

Obţinerea sa a constituit totuși o mare problemă un timp ȋndelungat, de aproape 300 de ani. Din lipsa polenizării naturale a florilor, nu se formau păstăi. Insectele care o realizau ȋn mediul natural, albinele orhideelor (Euglossa sp.), albine solitare, cu corpul albastru-verde metalizat, nu trăiau decȃt ȋn zona americană.

Soluţia a fost găsită de un băiat, Edmond Albius, scalv ȋn insula Réunion. Acesta a inventat o metodă de polenizare artificială care deși necesita multă precizie și ȋndemȃnare, ajuta la realizarea ȋnmulţirii.

Ulterior acestei descoperiri, cultivarea orhideei a luat amploare.

In prezent, cei mai mari producători sunt: Madagascar, cu 70% din producţia mondială, Indonezia și Mexic.

Sursa foto: http//commons.wikimedia.org, Pinterest, www.bambooland.com.au/vanilla-planifolia-vanilla-vine

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here