Cum amenajăm, clasic sau modern?

Există o multitudine de stiluri cu ajutorul cărora ne putem amenaja şi personaliza locuinţa, printre cele mai utilizate fiind două opuse: clasic şi modern. Care dintre stiluri este mai avantajos şi în ce condiţii este indicat să optaţi pentru unul sau altul?

1
Se spune că stilul clasic nu se demodează niciodată şi rămâne elegant.Avantajul său este că se poate insera cu succes o piesă modernă.
Se spune că stilul clasic nu se demodează niciodată şi rămâne elegant.Avantajul său este că se poate insera cu succes o piesă modernă

Alegerea unui stil de amenajare este strâns legată de o multitudine de factori, cum ar fi: stilul de viaţă şi personalitatea, familia, gusturile personale, bugetul, influenţele şi experienţa acumulată din călătorii etc., însă cel mai important lucru care trebuie luat în calcul este ca decorul creat să ne reprezinte cel mai bine. Acest lucru atrage după sine starea de confort pe care ar trebui să o avem acasă.

 

Potriviţi stilul amenajării cu propria personalitate

 

Înainte de alegerea stilului trebuie luat în calcul şi ce fel de persoană sunteţi: romantică şi visătoare (ceea ce face mai indicat un decor clasic) sau dinamică, ancorată în cotidian şi interesată de aspectul funcţional al lucrurilor (în acest caz, mai potrivit ar fi un ambient modern, elegant şi aerisit).

 

Deşi se practică îmbinarea elementelor clasice cu cele moderne, de regulă finisaje şi mobilier clasice, cu unele elemente moderne, fiecare dintre cele două stiluri prezintă caracteristici proprii.

Este foarte dificil la ora actuală să se realizeze o amenajare respectând întocmai un anumir stil, cum arată de exemplu fotografia (stilul Chipendale)

Stilul clasic are avantajul că nu se demodează în timp, îmbină armonios linii rotunjite, piesele de mobilier având fiecare în parte propria personalitate. Ambientele clasice sunt mai încărcate decât cele moderne, folosindu-se mobilier  din lemn masiv, uneori cu aspect vechi.

 

 

La modă este eclectismul

 

Pe scară largă se practică eclectismul, amestecul de stiluri, acesta fiind foarte la modă. Deşi nu pare prea greu să amestecăm stilurile, totuşi este bine ca astfel de proiecte să fie încredinţate designerilor. Dacă nu, o idee ar fi să se insereze într-un décor modern, fie acesta şi minimalist, o piesă clasică, vintage, retro sau piesă de mobilier stil, un covor oriental, etc. Acesta ar putea deveni chiar piesa de rezistenţă a întregii amenajări.

 

Amenajare în stil modern: o casă din Galaţi (foto: Pinterest)
Amenajare în stil modern: o casă din Galaţi (foto: Pinterest)

Locuinţele mici prezintă dezavantajul spaţiului redus ceea ce condiţionează într-o mare măsură alegerea stilului de amenajare. De exemplu, într-un dormitor mic de bloc este de evitat amenajarea acestuia în stil clasic, cu amplasarea unui mobilier masiv deoarece se va crea un spaţiu extrem de aglomerat.

 

Amenajare modernă într-un spaţiu mic
Amenajare modernă într-un spaţiu mic

Ambientele moderne au multe aspecte în comun cu minimalismul, prin faptul că mobilierul este mult simplificat, cu dimensiuni reduse, extrem de funcţional, cu linii simple şi drepte, redus de multe ori doar la elementele de bază. În ceea ce priveşte materialele din care se confecţionează piesele de mobilier şi accesoriile, se utilizează îndeosebi PAL-ul, sticla şi plasticul. Dacă în casele clasice metalul apare de obicei sub forma fierului forjat, în cele moderne locul este luat de inox şi aluminiu. În funcţie de stilul amenajării se poate alege şi paleta de culori din amenajare.

un comentariu

  1. […] Alegerea unui stil de amenajare este strâns legată de o multitudine de factori, cum ar fi: stilul de viaţă şi personalitatea, familia, gusturile personale, bugetul, influenţele şi experienţa acumulată din călătorii etc., însă cel mai important lucru care trebuie luat în calcul este ca decorul… Cititi mai multe aici: Cum amenajăm, clasic sau modern? […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here