Cum amenajezi dormitorul pentru a te bucura de un somn odihnitor

0

Când vine vorba de somn, știm că metoda cu număratul oilor nu funcționează întotdeauna. Începi să numeri o dată și încă o dată și parcă efectul este invers. Ești din ce în ce mai treaz și iritat de faptul că este trecut de ora două și încă îl implori pe Moș Ene să își facă simțită prezența.

Stresul cotidian, agitația orașului și faptul că mediul în care dormim nu este întotdeauna prielnic odihnei sunt câteva dintre cauzele care ne împiedică să avem un somn odihnitor de 6-8 ore, atât cât este recomandat. Din fericire, putem îmbunătăți scenariul prin câteva practici simple.

Mai puțină lumina, mai mult somn

Se știe că melatonina este principalul hormon ce reglează ritmul circadian și că această joacă un rol important în calitatea somnului. Conform medicilor, acest hormon este stimulat de întuneric. De aceea, recomandat este că pe parcursul nopții, în spațiul în care te odihnești să între cât mai puțină lumina. Spre deosebire de sufragerie, unde poți monta draperii opace, din material ușor, în dormitor este recomandat să folosești draperiile groase care blochează total lumina atunci când sunt trase peste geam.

Un alt truc este să închizi, peste noapte, toate dispozitivele care au LED-uri albastre sau beculețe mici care luminează permanent. Vei vedea că simpla aplicare a acestui pas va îmbunătăți semnificativ calitatea somnului tău și te vei trezi mai odihnit decât atunci când dormi într-o camera în care pătrunde multă lumină.

Purifică aerul din dormitor

Ai observat că atunci când mergi într-o vacanță, la munte, undeva într-o cabană aflată în mijlocul naturii, dormi mult mai bine? Nu neapărat mai mult, doar că te simți mai energizat chiar și la primele ore ale dimineții. Calitatea aerului pe care îl respirăm aduce beneficii în special asupra creierului, datorită oxigenării. Cu siguranță nu ne putem muta, peste noapte, într-un vârf de munte și să ne izolăm complet de inima orașului, însă avem un truc simplu, mult mai la îndemână: acela de a purifica aerul din locuința noastră și de a menține un nivel optim de umiditate.

În perioada de vară, aerul poate să devină uscat din cauza căldurii și a razelor puternice de soare. În perioada de iarnă, încălzirea camerelor duce și la menținerea unui aer uscat, deloc favorabil unui somn bun. Pentru a te simți confortabil la ține acasă, este recomandat să utilizezi unul dintre modelele de umidificatoare existente deja pe piață care au inclusă și funcția de ionizare. Această funcție asigură eliminarea particulelor de praf, a mirosurilor sau a alergenilor din încăpere.

Alege culorile potrivite

Cromoterapia este o formă de terapie care susține faptul că fiecare culoare, privită mult timp, ne poate influență starea de spirit. De aici pornește și ideea că, dacă vrei să creezi o atmosfera relaxantă în locuința ta, ideal este să urmezi o anumită schemă de culori. Experții în design interior susțin că cele mai potrivite nuanțe pentru dormitor sunt: albastru, tonuri pastelate de crem, tonuri de verde, mov. Tot conform specialiștilor, aceste culori sunt odihnitoare și te îmbie la somn.

Păstrează ordinea

Ai observat, probabil, că atunci când în jurul tău este multă dezordine, te simți mai agitat, mai activ. În schimb, când lucrurile sunt puse la locul lor, când există o ordine, starea ta de spirit e mai bună. Tocmai pentru că, fiind totul pus la punct, în sfârșit ai timp să te odihnești, fără să te gândești câte lucruri ai de aranjat prin casă. Din acest motiv, unul dintre trucuri este să menții dormitorul ordonat și să creezi în el un spațiu cât mai zen, dedicat somnului.

Dacă îți permiți, televizorul, calculatorul, laptopul rezervă-le doar pentru living, bucătărie sau spațiile în care lucrezi. Ele te pot perturba sau îți pot distrage atenția de la somn. În locul lor, pune pe noptiera de lângă pat câteva cărți pe care să le citești înainte de culcare și o veioză pe care o poți stinge rapid atunci când vei avea nevoie.

Citește și 5 modalități prin care poți crea un dormitor într-o garsonieră

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here