Cum arată casa ideală pentru români

0

Casa ideală pentru un european trebuie să aibă cel puţin cinci camere, fără a lua în calcul baia, bucătăria şi holurile, iar suprafaţa medie trebuie să fie de circa 131 de metri pătraţi, arată un studiu realizat de compania Re/Max. În schimb, românii nu sunt la fel de pretenţioşi precum portughezii sau turcii. CasoTeca îţi spune cum arată casa ideală pentru români.

Nu suntem obişnuiţi să locuim în locuinţe foarte mari, iar mulţi dintre români locuiesc cu părinţii în apartamente mici. Chiar dacă ceilalţi europeni sunt obişnuiţi cu apartamente spaţioase, românilor le este suficinentă o locuinţă cu trei camere şi cu o suprafaţă de 75 de metri pătraţi.

Portughezii cred că ar avea nevoie de un spaţiu de 211 metri pătraţi, în timp ce turcii consideră că 164 de metri pătraţi le-ar fi suficienţi. În acelaşi timp, britanicii sunt cel mai puţin pretenţioşi şi s-ar simţi confortabil chiar şi într-o locuinţă de 80 de metri pătraţi.

Portughezii vor locuinţe de peste 200 mp
Portughezii vor locuinţe de peste 200 mp
uk
Englezii se multumesc cu locuinţe mici, de 80 mp

Pretenţii mari au şi olandezii, care spun că locuinţa ideală trebuie să aibă cinci camere şi o suprafaţă de 145 de metri pătraţi. Austriecii îşi doresc locuinţe mari, de 133 de metri pătraţi, iar italienii vor case de 128 de metri pătraţi.

De ce îşi doresc europenii case cu suprafeţe atât de mari? Răspunsul este simplu. Majoritatea clădirilor din marile capitale sunt imobile vechi, în care apartamentele erau foarte mari, motiv pentru care sunt obişnuiţi cu acest tip de locuinţe. În Marea Britanie există suburbii unde sunt construite case înşiruite, însă acestea nu dispun de suprafeţe foarte mari. În ultimii ani, suprafeţele caselor britanicilor au devenit tot mai mici, iar dintr-un dormitor mare s-au obţinut două dormitoare, pentru a putea oferi şi copilului o cameră.

În România, regimul comunist a impus o arhitectură de tip socialist, cu blocuri înalte, înghesuite şi cu apartamente mici. De aceea, casa ideală pentru un român este un apartament cu trei camere de 75 de metri pătraţi.

ro
Majoritatea locuinţelor din România au fost construite în perioada comunistă

Ce mai vor europenii de la o casă

Pentru 59% dintre europeni este foarte important ca în locuinţă să existe o cameră de relaxare, unde nimeni să nu îi deranjeze. În acelaşi timp, 58% din cei chestionaţi sunt de părere că existenţa unui loc de parcare este foarte important, iar pentru 52% proximtitatea unui parc sau a unei zone verzi este necesară. 50% dintre europeni îşi doresc o locuinţă cu balcon, iar 44% sunt atenţi, atunci când aleg o locuinţă, la distanţa acesteia faţă de staţiile mijloacelor de transport în comun.

„În România, analiza noastră a arătat că, de asemenea, românii îşi doresc toate aceste facilităţi şi ţin cont de ele atuncă când aleg o locuinţă. Ceea ce face diferenţa este că românii nu pun aşa mare accent ca restul europenilor pe existenţa unui spaţiu de relaxare, unde să se poată retrage, în propria casă”, spune Răzvan Cuc, directorul general Re/Max România.

În ceea ce priveşte ceea ce işi doresc, 75% dintre europeni ar prefera să locuiască în propria casă, în timp ce 16% ar alege să locuiască în propriul apartament. De asemenea, există şi un procent de 8% dintre europeni care şi-ar dori să locuiască într-o locuinţă închiriată. Ţara cu cele mai multe persoane care au o a doua locuinţă este Grecia. Aici, aproape o treime din populaţie deţine o casă unde îşi petrece vacanţa. Polonia e pe locul al doilea, cu un procent de 25,1%, şi de Turcia, cu 24,8%. Prin comparaţie, doar 5,4% dintre nemţi au o a doua locuinţă.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here