Cum arată casa realizată din teracotă

0

În 1998, arhitectul columbian Octavio Mendoza a început designul şi construcţia unei case realizată în întreime din lut ars. Arhitectul a vrut să împingă utilizarea materialului numit teracotă către noi culmi. CasoTeca îţi prezintă cum arată casă realizată din teracotă.

În următorii 14 ani, columbianul a lucrat la Casa Terraotta, despre care crede că este cea mai mare piesă ceramică din lume.

Mendoza, care anterior a proiectat case tradiţionale, clădiri comerciale şi biserici în Columbia, a simţit restricţii şi constrângeri impuse de forma şi dimensiunea materialelor de construcţii pe care a trebuit să le utilizeze. Lucrul cu teracota, spune arhitectul, a fost o modalitate de face ceva locuibil doar din pământ şi cu ajutorul soarelui.

Cum arată casa realizată din teracotă

Cum arată casa realizată din teracotă

Termenul de teracota  înseamnă lut ars şi provine din limba italiană. Arhitecţii europeni au început să folosească teracota, cunoscută şi sub numele de ceramică, la construcţia clădirilor încă de la începutul anilor 1800. Exemple notabile includ faţada ornată cu teracotă a Muzeului de Istorie Naturală din Londra, dar şi trei biserici din Anglia, toate încă în picioare. Alte lucrări din teracotă sunt caii din India sau renumita armată chineză din teracotă.

Forma casei realizată din teracotă de arhitectul columbian are pare a fi forma unei ciuperci ieşită din pământ. A fost comparată cu o clădire realizată de Gaudi, cu o casă de hobbit şi chiar cu un decor demn de filmul Star Wars. Localnicii în schimb, îi spun casa Flinstone.

Cum arată casa realizată din teracotă

Cum arată casa realizată din teracotă

Casa lui Mendoza este realizată în întregime de lut din zonă şi ars în forme ireale. Nu s-a folosit deloc oţel sau beton. În interiorul casei, scaunele, paturile, mesele şi chiuvetele sunt realizate din teracotă şi împodobite cu cioburi de sticlă, lemn şi faianţă.

Cum arată casa realizată din teracotă

Cum arată casa realizată din teracotă

Nicio linie dreaptă, niciun unghi de 90 de grade nu găseşti în casa realizată din teracotă. Deşi Mendoza  nu locuieşte în această casă, ci într-una din apropiere, vizitatorii care ajung aici sunt uimiţi de această locuinţă.

Deşi casa a fost finalizată în 2012, arhitectul în vârstă de 65 de ani spune că aceasta este încă nefinalizată.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here