Cum au reuşit doi tineri români să vină în ajutorul celor care aleg energia verde

2

Doi tineri români, Mihai Toader Pasti și Claudiu Butacu construiesc din 2012 prototipuri de case solare premiate la concursuri internaţionale recunoscute şi premiate la nivel internaţional la Solar Decathlon, cea mai mare competiţie de case solare din lume. Când au ajuns în ţară și au vrut să le implementeze au întâmpinat probleme birocratice din partea autorităților și s-au lovit de lipsa legislației în domeniu. Cu toate acestea, tinerii au reușit să determine modificarea legislației și să vină în ajutorul celor ce optează pentru energia produsă de panourile solare.

Cum au reuşit doi tineri români să vină în ajutorul celor care aleg energia verde

Mihai Toader Pasti: „Casa pe care o vedeţi aici este una 100% electrică, asta înseamnă că încălzirea se face cu ajutorul energiei electrice, răcirea şi tot ceea ce înseamnă consum de energie în casa noastră. Deasupra avem 22 de panouri fotovoltaice, asta înseamnă undeva aproximativ 5,5 kilowaţi putere instalată. Anual noi producem mai multă energie cu 2.500 de kilowaţi, practic producţia este undeva la 6.800, iar consumul este la 4.300”.

Cum au reușit să facă o scimbare în acest sens? Au creat o asociație numită EnergiaTa, care vine în sprijinul celor ce doresc să folosească energia solară. Au format o comunitate puternică, au venit cu soluţii și au reușit în acest mod să determine reglementările necesare celor care au panouri fotovoltaice şi pot produce energie pentru consumul propriu, dar şi pentru reţeaua naţională. Aceste scimbări s-au produs odată cu publicarea în Monitorul Oficial a legii prosumatorului.

Mihai Toader Pasti – cofondator EnergiaTa: „Proiectul EnergiaTa a apărut ca o frustare a noastră, pentru că aveam casa, aveam panouri fotovoltaice şi aveam energie în exces şi nu puteam face nimic cu ea. Am început să întrebăm şi să vedem de ce nu se poate face. Iniţial ni s-a zis că există prosumatori în România, era aşa, un fel de mit, era ca un basm, există prosumatorii, dar nu îi găseşte nimeni. Şi am început să vorbim cu tot felul de experţi, cu oameni din minister, de la ANRE ş.a.m.d. şi ne-am dat seama că de fapt nu există niciun om în România care să producă, care să injecteze în reţea, era un haos general”.

Claudiu Butacu – cofondator EnergiaTa: „Faptul că erau foarte multe autorităţi şi minstere implicate a permis să se jongleze foarte mult dintr-o parte într-alta: Nu e datoria noastră, este datoria lor. Nu e datoria lor, sunt în vacanţă parlamentară, e datoria ălora şi tot aşa s-au tot strâmbat. Când am văzut că în România nu se întâmplă nimic, am încercat să mergem mai departe: am ajuns la Bruxelles, ne-am întâlnit cu europarlamentari. În continuare nu se întâmpla nimic, dar aveam unealta foarte importantă: şi anume că în UE mai toate ţările au adoptat această lege şi existau rezultate”.

Cum au reuşit doi tineri români să vină în ajutorul celor care aleg energia verde

Energia produsă în exces de panourile fotovoltaice în special în lunile de vară, conform legii prosumatorului va permite ca acest surplus să fie injectat în reţeaua naţională. Prosumatorii nu vor primi bani în schimbul energiei injectate dar ulterior, se va face o regularizare a facturii. În prezent există şi un program prin care cei care achizitionează panouri fotovoltaice pot primi de la stat 20.000 de lei. Ca orice program pilot românesc însă are multe lacune, cei care vor să acceseze fondurile trebuie să aibă multă răbdare.

2 comentarii

  1. […] Doi tineri români, Mihai Toader Pasti și Claudiu Butacu construiesc din 2012 prototipuri de case solare premiate la concursuri internaţionale recunoscute şi premiate la nivel internaţional la Solar Decathlon, cea mai mare competiţie de case solare din lume. Când au ajuns în ţară și au… Cititi mai multe aici: Cum au reuşit doi tineri români să vină în ajutorul celor care aleg energia verde […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here