16 rețete delicioase și rapide de smoothie, care să te mențină în formă, pe timp de carantină

2

Smoothie-ul este o invenție cu proprietăți de-a dreptul miraculoase, care ne poate ajuta în curele de detoxifiere sau în cele de slăbire. În plus, este un energizant perfect, mai bun decât orice complex de vitamine pe care îl poți cumpăra din farmacii, fiind menit să te mențină în formă, mai ales atunci când ești prins în carantină.

Este o băutură care trebuie consumată imediat după preparare. În caz contrar, riscă să-și piardă proprietățile nutritive. Vestea bună este că poate fi consumat atât de adulți, cât și de copii.

Cum prepari un smoothie

Smoothie-ul este prin definiție o băutură versatilă. În principiu, poate fi preparată din orice fruct sau legumă din frigider. Modul în care le combini și cantitatea folosită vor defini însă proprietățile smoothie-ului pe care îl vei obține.

Pentru prepararea unui smoothie vei avea nevoie în principal de fructe. Poți folosi, de exemplu, banane – în jur de 200-250 de grame. Dacă alegi fructe congelate, nu vei mai adăuga și gheață la final.

Lichidul pe care îl adaugi compoziției poate fi apă, lapte (clasic sau vegan – de cocos, orez, migdale, soia etc), iaurt, apă de cocos, suc de portocale sau suc de mere. Pentru că fructele și legumele conțin apă la rândul lor, nu vei avea nevoie de mai mult de 175 – 200 de mililitri de lichid pentru un smoothie, în principiu. În următoarele rețete vei vedea că este precizat ce tip de lichid să adaugi la final, însă dacă nu recomandarea nu se află în topul preferințelor tale, poți înlocui cu sucul de mere.

În funcție de preferințe, poți adăuga și grăsimi sănătoase băuturii tale. 1-2 linguri de nuci sau un sfert de avocado sunt perfecte, iar smoothie-ul tău va fi mai consistent și mai sățios. Nu ocoli nici semințele de chia sau pe cele de in.

Cât despre legume, lasă-ți imaginația să zboare. Spanacul, salata verde sau pătrunjelul, de exemplu, sunt sinonime cu sănătatea și energia. Însă, ca să te bucuri de cât mai mulți nutrienți, este important să variezi legumele.

Dacă nu ai folosit fructe înghețate, poți adăuga și gheață, pentru o băutură mai răcoritoare și mai voluminoasă.

Îndulcitori și condimente

Deși ar fi de preferat să eviți adăugarea unor îndulcitori, poți folosi siropul de agave, care nu crește glicemia la fel de rapid precum zahărul, de exemplu, însă este cu 25% mai dulce. Și mierea este o alegere potrivită.

Gândește-te ce condimente preferi – scorțișoară, nucșoară, ghimbir? – și adaugă-le oricărei rețete de smoothie. Pentru aromă poți folosi însă și extract de vanilie, pudră naturală de cacao, fără îndulcitori, sau unt de arahide.

Smoothie-ul îl poți prepara rapid, în doar câteva minute, adăugând toate ingredientele într-un blender de acest tip

Smoothie-uri energizante 

Smoothie cu varză kale 

Începem prin a spune că orice smoothie verde este o sursă excelență de vitamine și minerale – magneziu, acid folic, vitaminele A, C, K, E.

Pentru a pregăti acest smoothie ai nevoie de o mâna de frunze de varză kale, o mână de spanac și o ceașcă de cuburi de gheață. Adaugă la acestea un măr curățat, o banană și o ceașcă de cuburi de ananas. Poți pune și o linguriță de semințe de in sau o ceașcă de lapte de migdale. Dacă nu vrei lapte, poți folosi apă sau suc de mere. Toate ingredientele se mixează la blender, până la omogenizarea compoziției. 

Smoothie cu portocale 

Ai nevoie de două portocale, un sfert de avocado, trei-patru frunze de salată verde, ghimbir după gust, o cană de lapte de migdale sau lapte de soia. Vara poți adăuga la această compoziție și cuburi de gheață. Pentru un smoothie mai dulce, poți adăuga și puțină miere.

Smoothie cu banane 

Bananele sunt cele mai folosite ingrediente în smoothie-urile energizante, fiind și foarte sățioase. Pentru un smoothie cu banane perfect vei avea nevoie de o banană, o jumătate de avocado, un mango/un măr, o cană de lapte de origine animală sau vegetală sau, dacă nu ai lapte, un iaurt. Poți adaugă și semințe de în și, după gust, miere. Dacă nu preferi nici laptele, nici iaurtul, poți folosi și apă plată în prepararea acestui smoothie.

Smoothie cu mere 

Pentru un astfel de smoothie energizant vei avea nevoie de două mere, două kiwi, o mâna de spanac și un pahar de lapte sau apă. Adaugă și o linguriță de miere, pentru un gust mai dulce și ghimbir proaspăt. Nici untul de arahide nu este o idee rea în acest tip de smoothie. 

Smoothie cu țelină 

Un smoothie foarte ingenios, care se prepară din frunzele și codițele de la o țelină sau dintr-o jumătate de rădăcina de țelină. La acestea se adaugă doi morcovi, o portocală, o linguriță de semințe de în și ghimbir după gust. Se mixează totul împreună cu un pahar de lapte de cocos, soia sau migdale.

Smoothie superenergizant cu ciocolată 

Este adevărat, poți folosi ciocolată și într-un smoothie superenergizant, însă nu abuza de această rețetă, mai ales dacă ții la silueta. Ai nevoie pentru prepararea ei de două cești de spanac, o ceașcă de afine congelate, 1 lingură cu vârf de cacao, un pahar de lapte de migdale și o linguriță de miere. Îți garantăm un boost instant de energie și bună dispoziție. 

Smoothie-urile verzi

Smoothie cu spanac și fructe

Un smoothie perfect în curele de detoxifiere, care este și sățios și poate înlocui cu succes un mic dejun. Mai ales atunci când ești pe fugă și nu mai ai timp de altceva. Vei avea nevoie de o mâna de spanac, două banane coapte, un măr, o lămâie, ghimbir după gust, câte o lingură de fulgi de cocos, semințe de chia și semințe de în. Se mixează toate ingredientele în blender, cu 150 de mililitri de apă. 

Smoothie cu avocado, baby spanac și fructe 

O combinație mai ciudată, însă foarte sănătoasă. Ai nevoie pentru acest mix de patru mâini pline de baby spanac proaspăt, două fructe de kiwi, un avocado, o felie subțire de ghimbir și două lingurițe de semințe de chia. Adaugă la acestea suc de lime și 150 de mililitri de apă plata. Frunzele de spanac se mixează cu lichidul. Abia apoi adaugi restul de ingrediente.

Smoothie cu mentă și avocado  

Smoothie-ul cu mentă este răcoritor și energizant. Se prepară dintr-o jumătate de mâna de mentă proaspătă, o ceașcă de spanac, jumătate de avocado, o ceașcă de lapte de cocos, trei sferturi de ceașcă de apă de cocos sau apă plata și o lingură de semințe de în sau chia măcinate. Dacă vrei o compoziție mai dulce, poți adaugă miere sau sirop de agave.

Smoothie pentru slăbit

Peachy Kick Start 

Îți asigura o dimineață activă și este un suport nutritiv grozav în curele de slăbire. Vei avea nevoie de două căni de swiss chard (un soi de salată), două căni de apă de cocos fără îndulcitori, două căni de piersică tăiată cuburi, proaspătă sau înghețată, un măr verde curățat, un sfert de avocado, jumătate de rădăcină de ghimbir, suc de lime și piper roșu, după gust. Se amestecă salata elvețiană cu apă de cocos, apoi se adaugă în blender și restul ingredientelor.

Kale-Licious 

Un smoothie cu efecte benefice pentru unghii, par sau sistemul osos. Îți asigura o bună parte din necesarul zilnic de proteine, fier, vitamine și minerale. Vei avea nevoie pentru el de 2 căni de varză kale, două căni de apă, o cană de coacăze proaspete sau înghețate, o cană de cuburi de ananas proaspăt sau înghețat, o banană și două lingurițe de unt de arahide. Se amestecă varză cu laptele până la omogenizare, apoi se adaugă și restul de ingrediente și se mixează din nou.

Sweet Relief 

Este un smoothie bogat în carbohidrați sănătoși, fibre, vitamina E și potasiu. Ai nevoie de două căni de spanac, două căni de lapte de cocos neîndulcit, o portocală, o cană de cartofi dulci fierți și răciți, o cană de ananas cuburi, proaspăt sau înghețat, jumătate de rădăcina de ghimbir și suc de lime. Mixează prima dată laptele de cocos cu spanacul, apoi adaugă în blender și restul de ingrediente.

Detoxstar  

Pătrunjelul este un detoxifiant grozav pentru organism, sprijinind corecta funcționare a vezicii, rinichilor și ficatului. Amestecă așadar un sfert de cană de pătrunjel cu două căni de spanac, două căni de apă, două căni de căpșune proaspete sau înghețate, o cană de piersici feliate, un sfert de ghimbir proaspăt și decojit și o linguriță de scorțișoară. Mixează prima dată apă cu spanacul și pătrunjelul, apoi adaugă restul de ingrediente și mixează până la omogenizare. 

Mango Surprise Smoothie 

Avocado este cel care îi conferă acestui smoothie o compoziție catifelată. Pentru prepararea lui vei avea nevoie de un sfert de cană de mango tăiat cuburi, un sfert de cană de avocado pisat, jumătate de cană de suc de mango, un sfert de cană de iaurt degresat, o linguriță de suc de lime și șase cuburi de gheață. Mixează ingredientele la blender până când obții o compoziție omogenă.

Smoothie din pepene roșu 

Pentru un smoothie reușit din pepene roșu vei avea nevoie de o cană și jumătate de pepene, fără semințe, tăiat cuburi, o cană de căpșune înghețate, jumătate de banană înghețată, jumătate de cană de lapte de migdale, suc de lime. Poți adăuga și o lingură de semințe de chia sau de cânepă. Pentru un smoothie mai consistent adaugă mai multe căpșune, pentru unul mai diluat, mai mult lapte de migdale.

Smoothie din lămâi și portocale 

Acest smoothie începe cu o portocală medie, peste care vei adăuga un iaurt cu aromă de lămâie (poți opta pentru iaurt simplu și să adaugi ulterior, extract de lămâie, în variantă de esență sau coajă, la plic), o cană de lapte de soia, o mâna de gheață și o lingură de ulei de în. Pregătește mixtul în blender, iar la sfârșit adaugă și uleiul de in.

Citește și O reţetă de humus cu Chef Aida Parascan

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here