Cum îți pregătești corect trandafirii pentru iarnă

0

La finalul toamnei, trandafirii intră în repaus vegetativ și se pregătesc pentru odihna din timpul iernii. Iarna poate fi dezastruoasă pentru trandafiri dacă nu sunt protejați corect. Experții recomandă mai multe modalități prin care aceste plante pot fi pregătite pentru frig, în funcție și de tipul de trandafiri.

Tunderea tufelor

Toamna târziu, după căderea frunzelor, este recomandată o tăiere de curățare a tufei. Este necesar să tăiați toate ramurile la o lungime de aproximativ 50 – 60 cm. Astfel, evitați ruperea crengilor, plesnirea altoiului sau dislocarea tulpinii, din cauza viscolului sau a zăpezii. Tăiați și ramurile moarte, cele bolnave, deteriorate, cele slab dezvoltate și ramurile care cresc spre interiorul tufei.

Boli și dăunători

Este foarte important să eliminați toate frunzele și uscăturile din jurul trandafirilor și din întreaga gradină, pentru a împiedica răspândirea bolilor și a dăunătorilor care pot afecta tufa de trandafir. Frunzele și ramurile uscate sunt un loc foarte bun pentru adăpostirea insectelor și supraviețuirea ciupercilor pe timpul iernii.

Tratament pe bază de cupru

Pentru o rezistență ridicată pe timpul iernii, tratați trandafirii cu piatră vânată sau alte fungicide pe baza de cupru. Acestea previn numeroase boli, precum Pătarea roșie, Monilioza, Bășicarea Frunzelor, Rapan, Mana, Alternarioza, Arsura frunzelor, Sfâșierea frunzelor. În plus, cuprul conținut de piatra vânătă împiedică infectarea rănilor plantei, favorizând cicatrizarea lor și contribuie la buna maturizare (lemnificare) a crengilor trandafirilor, care ajută planta să treacă cu bine de iarnă. Piatra vânătă este acceptată și în agricultura bio și se aplică pe frunze toamna, atunci când frunzele sunt încă verzi.

Mușuroaie

Mușuroirea este o operațiune foarte importantă pentru protejarea plantelor în iernile foarte geroase. În cazul în care iarna este foarte geroasă și lipsește zăpada, atunci mușuroiul va proteja altoiul împotriva înghețului.

La sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, când se înregistrează temperaturi negative atât ziua, cât și noaptea, în funcție de zona în care vă aflați, acoperiți altoiul trandafirului cu un mușuroi de pământ pentru a-l proteja de ger pe timpul iernii. Folosiți un pământ bine mărunțit și evitați bulgării de pământ, întrucât aceștia formează goluri de aer și nu asigură o protecție eficientă în caz de ger.

Faceți un mușuroi de cel puțin 20 – 25 cm dacă trandafirii se află într-o zona cu temperaturi moderate sau de cel puțin 30 cm dacă se află în zone mai reci. Pentru mușuroaie, folosiți pământ adus din altă parte a grădinii. Nu folosiți pământul din jurul plantei deoarece acesta protejează rădăcinile de ger.

Nu faceți mușuroaiele prea devreme atunci când afară încă este cald, deoarece sub mușuroi se vor forma lăstari fragezi care vor îngheța peste iarnă. Dacă zona este cu pericol de îngheț puternic, acoperiți mușuroiul cu paie, crengi de copac, coceni de porumb, rumeguș. În niciun caz nu-i acoperiți cu plastic, deoarece acesta nu permite aerisirea, iar trandafirii vor mucegăi. În plus, din cauza efectului de sera, zilele însorite din februarie vor stimula pornirea mugurilor, care apoi vor degera.

Protejarea trandafirilor urcători

Trandafirii urcători se mușuroiesc la fel ca tufele de trandafiri. Pentru o protejare cât mai bună a crengilor trandafirilor urcători, acestea ar trebui culcate la pământ. Această metodă este recomandată pentru zonele foarte geroase. O metodă mai simplă este să acoperiți crengile cu o pânză de tip AGRIL care să-i protejeze de vântul uscat și ger. Tunderea și curățarea trandafirilor urcători se face doar primăvara, după ce trece pericolul de îngheț.

Protejarea trandafirilor pomișori și plângători

Când vin înghețurile, acordați o atenție deosebită trandafirilor pomișori și plângători, care sunt altoiți pe trunchi înalt. Altoiul lor este expus, iar riscul de a degera este mare. Pentru a proteja altoiul, înveliți coroana cu un sac pe care îl umpleți cu paie. Sacul să fie din pânză tip AGRIL. Nu folosiți saci din plastic, deoarece, cum am spus mai sus, plasticul nu permite aerisirea și coroana trandafirilor va mucegăi. Nu sunt recomandați nici sacii din iută, deoarece rețin multă apă și devin foarte grei pentru coroană.

Citește și Reţetă: Înghețată sănătoasă de casă

Această metodă de protecție devine însă ineficientă dacă temperatura scade sub –20 °C. O metodă mai bună pentru zonele unde temperaturile scad sub –20 °C este să faceți în jurul pomișorului, pe toată înălțimea sa, un cilindru din plasă, pe care să-l umpleți cu frunze sau paie. Păstrați această protecție atâta timp cât există riscul de îngheț. Pentru acest caz tratați frunzele și paiele cu produse împotriva șoarecilor.

Fertilizarea

Toamna, sub nicio formă nu le mai administrați îngrășăminte trandafirilor! Regula de bază este să nu mai fertilizați cu 8 săptămâni înainte de venirea primului îngheț.

Irigarea

Dacă nu plouă, chiar dacă este frig afară, în zilele mai călduroase, când pământul nu este înghețat, udați bine solul la rădăcina trandafirului, astfel încât solul să fie umed / reavăn la o adâncime de 30 – 40 cm.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here