Cum putem transforma o locuință izolată într-una ecologică ?

0

Aerul prea poluat, zonele cu prea mult trafic, apa de la rețea care nu este potabilă, lipsa sistemelor de canalizare, acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă cele mai multe localități din țara noastră. Dar ce putem face noi pentru a ne asigura confortul necesar, dar în același timp să protejăm mediul înconjurător și să conservăm cât mai mult posibil resursele naturale?

Există modalități prin care putem face acest lucru, este important să ne informăm și să investim la început.

De exemplu, în zonele în care sistemul de canalizare nu este disponibil, instalarea unei fose septice ecologice ar trebui să fie obligatorie. O fostă septică tricamerală de calitate asigură o eficiență de epurare de 97,5%. Acest model de fose septice sunt compuse din 3 compartimente, 2 principale și  un separator imhoff care este un compartiment de trecere.

 

Cum funcționează? Apele uzate provenite de la bucătărie și de la baie intră în primul compartiment al fosei septice. Aici au loc procesele de decantare a materiei solide (prin gravitație – rezultând un strat de nămol pe fundul bazinului) și de separare a grăsimilor prin flotație (acestea fiind mai ușoare decât apa se ridică la suprafață formând un strat de spumă). Din prima cameră apa (decantată primar) trece în decantorul secundar (decantor Imhoff).

Datorită poziționării acestuia și datorită sistemului Imhoff de trecere a apei se realizează o a doua decantare a apei având ca rezultat o sedimentare cât mai eficientă a materiei solide.

Apa deja decantată primar și secundar trece în camera de clarifiere/limpezire de unde este eliminată în drenaj unde au loc procesele de descompunere aerobă a substanței organice cu ajutorul bacteriilor prezente în sol.

 

În aceeași ordine de idei, punerea în funcțiune a unei statii de epurare va ajuta gospodăria la reciclarea și refolosirea apei. Stația de epurare acționează pentru diminuarea cantității/concentrației poluanților pe care îi conține apa uzată. Instalarea unei ministatii de epurare pentru gospodărie va aduce numai beneficii pe termen lung.

Acestea pot fi îngropate în sol fără niciun fel de amenajări speciale, totuși se recomandă evitarea amplasării pe versanți cu pante abrupte, nestabile sau care își pot pierde stabilitatea prin lucrările de execuție. Pe lângă curățarea eficientă a apei menajere, inclusiv a fosforului și azotului, aceasta poate fi dotată și cu un sistem de autovidanjare care este foarte comod în cazul celor care locuiesc în localități mai izolate unde nu este acces pentru o vidanja.

 

Prin protejarea mediului înconjurător, vom proteja viitorul copiilor noștri, de aceea este foarte important ca atunci când facem o modificare în mediul natural, precum construirea unei locuințe, să o facem în primul rând, prin respectarea naturii și grija pentru aceasta. Instalarea unei stații de epurare sau/ și a unei fose septice te va ajuta să obții confortul de care ai nevoie, dar în același timp, să ai grijă de mediul înconjurător.

Citește și Cum purifici aerul din casă cu un PlasmaclusterIon de la Sharp? Cât costă și de unde cumperi?

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here