Pinul șurubelniță, un copac tropical cu fructe delicioase

3

Pinul șurubelniță (Pandanus tectorius) este un copac care crește în zonele de coastă din Indonezia, Filipine, Noua Guinee și Australia. Se întȃlnește și pe plajele exotice ale multora dintre insulele mici din Oceanului Pacific, zona Asia de sud-est. Crește pȃnă la o înălțime de 7 m. Pentru a se putea ancora în nisipul malurilor, prezintă rădăcini aeriene, proptitoare.

Frunzele sale care rămȃn verzi tot timpul anului, au formă de lance, margini cu spini și ajung la 1m lungime. Acestea sunt așezate în formă de spirală la capătul crengilor, de unde și numele cu care mai este cunoscută planta -pinul șurubelniță. Evident, acesta nu este înrudit cu coniferele, dar fructul său aduce cu un con de pin.

Pinul șurubelniță preferă solurile umede, dar bine drenate, cu pH alcalin, expuse soarelui sau parțial umbrite. Poate tolera temperaturi spre zero grade, dar numai pentru o perioada scurtă de timp. Este o plantă dioica, florile femele găsindu-se pe un copac, iar cele mascule pe altul. Florile mascule sunt parfumate și au bractee albe, iar cele femele sunt verzui.

Poate fi crescut în zone temperate, dar în sezonul rece trebuie mutat în interior. Se recomandă ca semințele să fie înmuiate în apă cu 24 de ore înainte de plantare. Vor germina după 2 luni, timp în care pămȃntul trebuie menținut reavăn.

Pinul șurubelniță–utilizare

Fructele, semințele, rădăcinile, frunzele și florile pinului șurubelniță se folosesc în alimentație sau în medicina tradițională.

Fructul oval, cu diametrul de 18 cm este inițial verde, apoi galben, iar cȃnd este copt, devine roșu, iar aroma sa se simte de la zeci de metri. Se consumă proaspăt sau gătit, pulpa fiind transformată în pastă sau făină. Are un gust dulceag, asemănător cu al nectarului de mango.

Frunzele sunt împletite de localnici care confecționează din acestea vele pentru bărci, coșuri, pălării de soare, dar și acoperișuri pentru casele tradiționale.

Din flori se extrage un lichid, apa de kewra care este utilizat la aromarea băuturilor și dulciurilor.

Frunzele și fructul sunt folosite pentru tratarea oboselii, arsurilor solare, micozelor, artritei, pentru scăderea febrei și atenuarea durerilor.

Există mai multe varietăți ale pinului șurubelniță acestea fiind cultivate cu scop decorativ.

Citește și: https://agroteca.ro/palmierul-de-cocos/

Sursa foto: https://maldivesfinest.com/

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here