Cum realizăm o piscină naturală

3

Biomimetismul este un domeniu de activitate relativ nou, care se ocupă cu explorarea design-ului naturii pentru a formula planuri efective sustenabile de dezvoltare pentru umanitate şi pentru a găsi soluţii  privind reconectarea la mediul inconjurator.

În categoria biomimetism se înscrie şi piscina sau iazul natural, în acest caz diverse tehnologii fiind utilizate pentru susţinerea şi îmbunătăţirea proceselor naturale. Sunt înglobate, deasemenea, componente tehnice simple, uşor de implementat, fără consum de energie.

Soluţia ecologică constă în întreţinerea fără chimicale şi este bazată doar pe forţa biologică de auto-curăţare a plantelor, mecanismul natural prin care impurităţile din apă sunt folosite de plante ca nutrienţi iar bacteriile dăunătoare sunt distruse de microorganismele din apă.

Pentru construcţia unei piscine naturale este important să se respecte proporţia dintre zona de înot şi cea de regenerare în raport de 1:1, iar adâncimea din zona de înot să fie de cel puțn 2 metri. Cel mai important rol îl are însă sistemul de filtrare al apei. În cazul piscinelor naturale se recomandă un sistem natural de filtrare, realizat în zona de regenerare şi bazat pe utilizarea plantelor subacvatice, microorganisme şi zooplancton (purici de apă, rotifers, parametcia), cu rol de curăţare continuă a apei.

Dimensionarea corectă se face pornind de la o suprafaţă minimă a apei de 30-40 mp. Este necesar să treacă un timp  până  când piscina îşi stabileşte echilibrul. Dacă nu există suficient spaţiu pentru zona de regenerare din grădină cu respectarea raportului de 1:1, se recomandă utilizarea unui filtru compact biologic. Acesta se montează sub punte sau se poate proiecta ca un filtru deschis, acoperit cu plante. Apa curge prin filtru vertical dinspre partea superioară spre partea inferioară, asigurând absorbţia impurităţilor şi compuşilor organici şi astfel se obține claritatea apei.

Este cunoscut faptul că un nivel ridicat de fosfor în apa din piscină este cauza principală a creşterii algelor în bazinele naturale.  Acesta este reglementat prin lege, însă este greu de monitorizat iar plantele nu au suficientă putere pentru a filtra singure întreaga cantitate de fosfor din apă. În cazul utilizării filtrului compact biologic, acesta reţine fosforul, apoi apa este pompată înapoi în bazin cu ajutorul unei pompe de mici dimensiuni.

 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here