Cum să alegi cea mai eficientă centrală pe lemne

0

Încălzirea casei este esențială în România și o prioritate pentru toate familiile care își doresc să se bucure de confort termic în sezonul rece.   Alegerea unui sistem de încălzire nu este întocmai floare la ureche, ba chiar se poate dovedi a fi o alegere foarte dificilă. Situația se complică atunci când locuiești la casă și nu ai la dispoziție o rețea de gaze. În acest caz, cea mai bună metodă de încălzire a casei este fără dar sau poate utilizarea unei centrale pe lemne.

 

Dar cum se alege o centrală pe lemne bună? Ei bine, va trebui să urmărești o mulțime de detalii tehnice importante, așa cum este calitatea centralei, prețul de achiziției, puterea sa dar și eficiența de care dă dovadă în timpul funcționării.

 

În primul rând, trebuie să știi că ai la dispoziție două tipuri de centrale pe lemne:

 

  • Centrală termică care funcționează cu lemne cu ardere internă;
  • Centrală termică care funcționează cu combustibil lemnos, pe principiul gazeificării.

Iar dacă ai nevoie de o recomandare, atunci cu siguranță ar trebui să alegi o centrală pe lemne cu ardere internă, dat fiind faptul că se dovedește a fi mult mai avantajoasă din o mulțime de puncte de vedere.

 

Centralele pe lemne se remarcă cu următoarele avantaje, avantaje care conving o mulțime de persoane să își încălzească locuința folosind un astfel de tip de centrală:

 

  • Este mai avantajoasă, ecologică, mai ales dacă funcționează pe principiul de ardere de sus în jos, de tip lumânare;
  • Are un nivel minim de noxe, nu dispune de tehnologii moderne, are autonomie ridicată;
  • Nu trebuie curățată în mod frecvent, se elimină cenușa și funinginea o dată la două săptămâni.

Totuși, este greu să te decizi care este centrala potrivită nevoilor tale. De aceea, înainte de toate va trebui să afli care este necesarul termic al casei tale. Acesta este un calcul care implică analiza unor factori precum izolarea locuinței, calitatea tâmplăriei, etc.. Calculul necesarului termic ar trebui realizat doar de către un specialist, astfel încât rezultatul să fie cât mai realist. După ce ai aflat care este necesarul termic al casei tale, vei putea alege mult mai ușor o centrală pe lemne.

Cei care decid să cumpere o centrală termică pe lemne, trebuie să știe că investiția nu este chiar mică, dar este mai redusă comparativ cu alte tipuri de centrale electrice sau pe gaz. Mai mult decât atât, prin economiile de combustibil pe care le vei face ulterior, care vor garanta totodată și costuri reduse pentru încălzire, vei putea amortiza investiția realizată inițial în doar câțiva ani.

Prin urmare, chiar dacă la o primă vedere centralele pe lemne pot părea mai scumpe și mai puțin atrăgătoare decât multe alte sisteme de încălzire, acestea conving prin eficiență, randament și prin o durabilitate foarte ridicată.

Un ultim motiv pentru care ar mai trebui să îți încălzești locuința folosind o centrală pe lemne este stabilitatea pe care o inspiră combustibilul solid a cărui preț a nu a cunoscut creșteri masive, așa cum se întâmplă în cazul electricității sau a gazelor naturale.

Citește și: Daikin: 6 motive să înlocuiești vechea centrală termică cu una nouă în condensare

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here