Stapelia hirsuta, steaua de mare africană

2

Stapelia hirsuta este o planta suculentă, perenă, originară din Africa de Sud care este cunoscută și sub numele de floarea stea de mare și steaua de mare africană. Se întȃlnește în zone semiaride, dar nu în deșert.

Numele științific al speciei aminteşte de medicul și botanistul din sec.XVII, Johannes van Stapel, iar “hirsuta” ȋnseamnă “păros” făcând referire la perişorii care acoperă floarea.

Stapelia înflorește vara, dar florile contină să apară până în lunile septembrie și octombrie. Floarea are un diametru de 5-15 cm, formă de stea și culoare roşu ȋnchis cu dungi transversale, maro. Rezistă câteva zile. Este polenizată de muște şi gândăcei care sunt atraşi de mirosul de putred pe care îl emană.

Fructele apar ȋn anul următor şi conţin câte două seminţe.

Tulpina este scurtă, de 9-10 cm, erectă, cu 4 muchii rotunjite şi este străbăută pe lungime, de şanţuri. Aceasta este o caracteristica specifică pentru Stapelia hirsuta diferenţând-o de alte specii de Stapelia.

Stapelia -ȋngrijire

Se ȋnmulţeşte prin seminţe care au capacitate de germinare de 100%.  Se poate ȋnmulţi şi vegetativ, prin fragmente de tulpină care formează rădăcini prin aşezarea ȋn nisip umed, dar nu ud.

Crește pe sol bine drenat, fertil, în zone expuse razelor soarelui. Plantele tinere au nevoie de o cantiatate mai mare de apă, necesitȃnd udarea periodică, pe cȃnd cele mature se dezvoltă bine în condiții de umiditate scăzută. Temperatura minimă suportată este de 10 grade Celsius, dar numai cu condiţia ca planta să fie menţinută uscată, umezeala favorizâd infestarea cu ciuperci.

Stapelia se foloseşte ȋn rocării şi grădini cu plante suculente, dar şi ȋn ghivece, pe terase aerisite. Se recomandă ca pământul să fie special pentru plante suculente sau să se folosească straturi succesive de pamânt, nisip şi pietriş pentru a permite drenarea.

Deşi mirosul florilor nu este prea plăcut, acesta nu este puternic.

Există multe varietăţi ale acestei specii, unele apărând spontan, ȋn natură, altele fiind obţinute artificial, prin selecţie.

Ocotillo, sabia înflăcărată a deşerturilor mexicane

Sursa foto: Amazon.com

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here