Cum să reamenajezi un apartament dintr-o fostă clădire administrativă

1
Melbourne ansamblu de zi
camera de zi

Câte clădiri vechi și spectaculoase cunoașteți în orașul vostru, dar care sunt nefolosite, poate chiar lăsate să se degradeze? Nu numai în România se întâmplă asta, dar iată un exemplu în care clădirile vechi primesc o nouă viață.

O fostă clădire administrativă construită în 1893 în mijlocul orașului Melbourne a fost reamenajată în 1997 ca bloc de locuințe și hotel. Unul dintre apartamentele de 50 mp a fost transformat să se potrivească stilului de viață al noii proprietare și al pisicii acesteia. Ea nu prea gătește, se bucură ocazional de vizitele prietenilor și familiei.

Melbourme fatada
bloc in Melbourne

Planul original al apartamentului cuprindea un dormitor delimitat de zona de zi prin niște pereți interiori care nu ajungeau la tavan, iar bucătăria era întunecoasă, pentru că apartamentul este orientat către nord vest.

Melbourne old layout 2

Reamenajarea apartamentului a început prin dărâmarea pereților interiori, astfel s-a creat un spațiu deschis. Dormitorul a luat locul bucătăriei, în colțul întunecos, iar bucătăria a fost inclusă în zona deschisă de zi pentru a beneficia de lumina naturală.

Melbourne new layout

Melbourne camera de zi 2

La intrarea în apartament se află un spațiu de depozitat, care cuprinde frigiderul și cămara. Acesta se continuă cu un dulap pentru genți și haine.

Melbourne intrare

Noua bucătărie se află în centrul zonei deschise de zi, de aceea s-a urmărit un aspect elegant, aerisit și luminos. Încăperea este minimalistă, dar îmbogățită cu tablouri colorate. Plita albă aproape nu se vede pe blatul alb. Blatul este făcut dintr-un material numit corian, care a permis obținerea unui corp continuu de 8 m lungime și care curge să formeze chiuveta.

Citește și Cum să transformi un apartament de 24 mp în unul de 31 mp

Melbourne bucataria

În centrul zonei de zi se află o canapea în forma de L. Ansamblul pe care se află televizorul a fost ales astfel încât să joace rolul unui spațiu generos de depozitare. S-a optat pentru linii simple, tonuri de gri, care nu încarcă vizual. Zona de zi se continuă cu o masă flexibilă, folosită pentru a lua masa și birou. În forma inițială, masa este rotundă și perfectă pentru un cuplu, dar poate deveni dreptunghiulară pentru a servi mai mulți invitați.

Melbourne consola TV

Zona dedicată dormitorului este îmbrăcată în lemn pentru a marca spațiul, dar și pentru a îi oferi căldură. Tavanul arcuit și acesta îmbrăcat în lemn reproduce arcada originală. Lemnul antifonează fonic apartamentul aflat în apropierea mijloacelor de transport în comun. O oglindă până în tavan creează iluzia unui spațiu mai mare. De ambele părți ale camerei sunt dulapuri. Patul rabatabil este ascuns în spatele oglinzii. Pentru a obține un colț intim, s-a ales ca lumina să fie indirectă.

Melbourne dormitor

În baie se pătrunde printr-o ușă camuflată în peretele din bucătărie. Blatul din bucătărie continuă în baie pentru a forma măsuța de toaletă. Tot în baie se află și zona dedicată mașinii de spălat rufe și centralei de încălzit apă, dispuse pe verticală pentru a optimiza spațiul, dar ascunse în spatele unei uși albe. La fel ca în restul apartamentului, pereții sunt albi, mobilierul minimalist, liniile drepte, elegante, ceea ce ajută la crearea iluziei de spațiu.

Melbourne baie

Arhitectul care a reamenajat apartamentul susține că reutilizarea unei clădiri vechi, oricare ar fi fost întrebuințarea originală, este o modalitate de a rezolva problema spațiilor de locuit din orașele mari, dar și de a păstra arhitectura veche a orașului.

Melbourme strada

Autor Elena David 

un comentariu

  1. […] Câte clădiri vechi și spectaculoase cunoașteți în orașul vostru, dar care sunt nefolosite, poate chiar lăsate să se degradeze? Nu numai în România se întâmplă asta, dar iată un exemplu în care clădirile vechi primesc o nouă viață. O fostă clădire administrativă construită în 1893… Cititi mai multe aici: Cum să reamenajezi un apartament dintr-o fostă clădire administrativă […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here