Cum să transformi un apartament de 24 mp în unul de 31 mp

4
apartament paris belleville paris
Curte interioară apartament Paris

În 2021, cererea susținută, precum și creșterea prețurilor materialelor de construcții, au făcut ca prețul apartamentelor să crească. Interesant este faptul că, cel puțin în București, locuințele vechi s-au apreciat cu 15,9% în decursul a 12 luni, pe când apartamentele noi au înregistrat o creștere anuală de numai 12,1%.

Dacă și voi v-ați orientat către un apartament într-o clădire veche, vă propunem drept inspirație pentru amenajare proiectul arhitectului Matthieu Torres, care împreună cu prietena lui Clementine au renovat un apartament într-o clădire de la sfârșitul sec 19.

Situat în cartierul Belleville din Paris, inițial, apartamentul avea doar 24 de metrii pătrați.

apartament paris interior vechi
Interior original

Pe lângă spațiul limitat, apartamentul era întunecos, împărțit în 3 camere, fără toalete sau duș, cu un tavan fals care irosea aproximativ 1,5 metrii pe înălțime.

Dormitor la mezanin

apartament paris plan
Planul apartamentului

După amenajare, prin adăugarea unui mezanin, apartamentul a câștigat în suprafață ajungând la 31 de metrii pătrați. Tavanul fals și toți pereții au fost eliminați, ceea ce a oferit mai mult volum pe verticală și a făcut posibilă adăugarea unui mezanin apartamentului. A fost creat un ansamblu de mobilă compact care include dormitorul, biblioteca, baia, și toate rafturile și dulapurile. Au fost adăugate și 3 luminatoare pentru a avea cât mai multă lumină naturală. Încăperea înaltă, lumina naturală și structura de lemn a tavanului păstrată aparentă sunt elementele cheie ale apartamentului.

Obiecte de mobilier recondiționate

Matthieu și Clementine au avut drept scop principal să amenajeze apartamentul cât mai sustenabil, dar și economic, așa că majoritatea renovărilor au fost efectuate chiar de cei doi. De asemenea, au folosit lemn stratificat de pin, nu numai pentru ca este ieftin, dar și pentru că este rezistent și plăcut estetic. Cei doi preferă elementele simple, dar și materiale cu mici imperfecțiuni sau cu istorie, obiecte de mobilier fie moștenite sau chiar găsite pe stradă și recondiționate.

apartament Paris interior
Spațiul de zi

Livingul a fost gândit ca un spațiu intim în fața bibliotecii. Pentru a avea cât mai mult spațiu, scara care permite accesul la mezanin se pliază. Mezaninul este de asemenea un spațiu simplu și intim, cu patul ascuns în spatele rafturilor de cărți. Patul este înconjurat de un brâu de lemn stratificat, cu rol de protecție, dar care poate fi folosit și pe post de noptieră.

apartament Paris dormitor
Dormitorul la mezanin
apartament paris living
Spațiul de zi

Deși baia este destul de mică, s-a obținut senzația de spațiu generos prin alegerea gresiei și faianței de culoare albă, la fel ca și restul obiectelor din baie. Pentru a oferi un pic de strălucire în spațiul predominant alb, au ales o perdea de baie aurie. Chiuveta este una găsită în timpul renovărilor, iar oglinda a aparținut bunicilor lui Clementine.

Dressingul este un spațiu compact și eficient. Dulapul ca și baia sunt gândite ca spații buffer, ca un filtru față de apartamentele vecine și de spațiul comun din imobil.

Cu câteva crăpături, vechea chiuvetă a fost păstrată

În amenajarea bucătăriei s-a urmărit să se obțină un spațiu de gătit cât mai generos care să le permită proprietarilor să petreacă timp împreună. Deși cu câteva crăpături, vechea chiuvetă a fost păstrată. Numai trei rânduri de faianță albă, o mulțime de spații de depozitat sub blatul de bucătărie, iar mânerele dulapurilor sunt din ceramică. Aspectul original este continuat și pe tavan prin păstrarea vizibilă a bârnelor din lemn. Cei doi au păstrat masa din atelierul bunicului lui Clementine, suficientă pentru 6 persoane.

apartament paris bucatarie
Bucătăria apartamentului

Conform lui Matthieu, amenajarea unui spațiu mic este despre a alege ceea ce este cu adevărat important pentru locatari, ceea ce va asigura și funcționalitatea spațiului pentru locuit.

apartament Paris interior 2
Zona de luat masa

Printre avantajele unui apartament de mici dimensiuni într-o clădire veche sunt faptul că este mai ușor de încălzit, de curățat, mai puține materiale folosite.

Ceea ce i-a determinat pe Matthieu și Clementine să aleagă un apartament într-o clădire veche a fost cartierul, care este plin de viață și care le permite să nu depindă de autoturism.

Autor Elena David

4 comentarii

  1. […] În 2021, cererea susținută, precum și creșterea prețurilor materialelor de construcții, au făcut ca prețul apartamentelor să crească. Interesant este faptul că, cel puțin în București, locuințele vechi s-au apreciat cu 15,9% în decursul a 12 luni, pe când apartamentele noi au înregistrat o creștere… Cititi mai multe aici: Cum să transformi un apartament de 24 mp în unul de 31 mp […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here