Echipamentul de drumeție pe timp de iarnă

1

Cum tocmai a ȋnceput vacanţa și ne pregătim de sănius, ski și drumeţii prin pădurea plină de zăpadă, trebuie să avem grijă la cum ne ȋmbrăcăm pentru a face faţă frigului.

Dacă pentru ski există pantaloni și haine speciale, pentru drumeţiile montane trebuie să luăm ȋn calcul cȃteva elemente pentru a decide de ce avem nevoie.

Contează dacă ne pregătim pentru o excursie pe un traseu ușor, de durată scurtă, 1-2 ore sau dacă suntem mai experimentaţi și pornim pe un traseu mai lung. De asemenea, este importanta zona pe care ne vom deplasa. Dacă mergem pe potecă, prin pădure, pe stȃnci sau bolovăniș sau dacă ne aventurăm pe un traseu de creastă unde vȃntul bate cu putere.

Vezi și: Zmeele, aripi colorate ce zboara pe vant

Echipamentul de drumeție pe timp de iarnă-cȃteva sfaturi:

  1. În primul rȃnd, ţineţi cont de regula straturilor multiple care izolează cel mai bine ȋmpotriva frigului.

Folosiţi tricourile tehnice, din materiale sintetice, dar gȃndite special pentru cei care fac efort fizic și transpiră. Acestea se vor usca rapid și nu se vor lipi de piele ca un tricou din bumbac.

Peste tricou, adăugaţi un windstopper (softshell) și apoi un hardshell, o haina impermeabilă care va proteja ȋmpotriva vȃntului. Uneori este necesar ȋncă un strat, o geacă de puf care să ţină de cald cȃnd vă opriţi.

  1. Alegeţi bocancii ȋn funcţie de traseu, cu talpa aderentă, mai flexibilă pentru un traseu ușor prin pădure sau mai rigidă pentru un traseu cu stȃnci și bolovăniș. Verificaţi să aibă membrană de protecţie ȋmpotriva apei și o căptușală călduroasa (pe etichetă puteţi găsi detalii despre temperatura pȃnă la care vă protejază).

Este foarte important ca bocancul să susţină glezna, așa că evitaţi ȋncălţările joase.

Atenţie! Nu este nevoie să cumpăraţi bocanci cu un număr mai mare! Contează să alegeţi șosete speciale pentru drumeţie, de iarnă, călduroase și care să evite frecarea.

  1. Pentru traseele prin zăpadă, se recomandă parazăpezile care vor ȋmpiedica pătrunderea acesteia ȋn bocanci.
  2. Mănușile călduroase și impermeabile sunt obligatorii ȋn zilele reci.
  3. O căciulă călduroasă, dar nu exagerat de groasă va proteja capul.
  4. Dacă vântul bate cu putere, o pereche de ochelari de ski vă pot ajuta.
  5. Folositi bandanele, obiecte vestimentare extrem de versatile care pot proteja ochii de transpiraţie, faţa de frig și soare și pot ţine de cald ȋn zona gȃtului.
  6. Deși uităm de multe ori, iarna, soarele este la fel de periculos ca și vara, așa că nu uitaţi crema de protecţie solară.
  7. Chiar dacă plimbarea este scurtă, luaţi-vă un termos cu ceai și o gustare sănătoasă pentru un plus de energie.
  8. În zilele senine, cȃnd zăpada strălucește, nu uitaţi de ochelarii de soare.

Pentru mai multe detalii despre echipamentul de drumeție pe timp de iarnă puteți accesa:


Sursa foto: www.storyblocks.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here