Cum scapi definitiv de gândacii de bucătărie, fără soluții toxice din comerț

7

Gândacii de bucătărie reprezintă coșmarul oricui își dorește o casă curată, îngrijită. Motivele pentru care ei se „cazează” fără a fi poftiți în locuință sunt variate, de la neglijența de a lăsa mâncare pe masă sau în diferite colțuri accesibile ale bucătăriei, până la ghenele de resturi menajere care există în interiorul blocului.

În magazine găsim tot felul de soluții care înlătură gândacii, însă acestea conțin substanțe toxice și pot deveni periculoase pentru sănătatea celor din jur, mai ales dacă sunt și copii sau animale de companie în locuință. Există, totuși, și soluții naturale, sigure, la fel de eficiente împotriva oaspeților nepoftiți din locuință. Însă nu uita că, înainte de a încerca orice „tratament” împotriva acestora, va trebui să te asiguri că în casa ta domnesc curățenia și ordinea. În caz contrar, niciun fel de remediu nu va da roade!

Pregătirea „masacrului”

Pentru început, sigilează spațiile din jurul mașinilor de spălat vase, chiuvetelor, cabinelor de duș sau căzilor de baie. Astfel te vei asigura că bucătăria și baia ta sunt lipsite de umezeală.

Curăță bine și des spațiile de sub mobilier (scaune, paturi etc.), dar și cele acoperite de saltele, perne, covoare etc. Mai mult, acordă o atenție specială spațiilor dintre mobilier și pereți.

Golește și curăță foarte bine toate sertarele și rafturile din casă (în special locurile unde ții cărți sau haine).

Citește și Idei de renovare a bucătăriei pe care nu le vei regreta

Nu lăsa farfurii murdare sau resturi de mâncare în chiuvetă, deoarece acestea tind să atragă gândacii de bucătărie. În plus, ai grijă să sigilezi mereu recipientele în care ții alimente, în special dacă este vorba de mâncarea animalului tău de companie.

Gunoiul nu trebuie lăsat mai mult de 48 de ore.

Folosește aspiratoare cu saci de unică folosință și aruncă-i imediat cum ai terminat curățenia. Nu folosi niciodată matura, deoarece vei ajuta la răspândirea ouălor în întreaga casa.

Soluții naturale care alungă gândacii

Ulei esențial de eucalipt

Varsă câteva picături de ulei esențial de eucalipt pe un ziar, pe care îl plasezi sub chiuvetă, sub frigider, și în toate locurile unde s-ar putea ascunde gândacii. Soluția este valabilă la începutul infestării, când populația de gândaci nu e prea mare.

Făină și zahăr

Presară, pe locurile de trecere ale gândacilor, praf de gips amestecat cu făină albă și zahăr pudră. Plasează alături o farfurie cu apă. Gândacii vor muri de ocluzie intestinală.

Zahărul și bicarbonatul de sodiu

Aceasta este o metodă ușoară pentru a scăpa de gândaci. Puteți face un amestec de bicarbonat de sodiu și zahăr prin adăugarea în părți egale a elementelor și apoi să-l presărați în apropierea zonelor infestate. Gândacii care se vor hrăni cu acest amestec vor muri, deoarece bicarbonatul de sodiu reacționează cu acidul din stomacul lor și îi umflă.

Ulei esențial de lavandă

Picură pe bucăți de vată 6 picături de ulei esențial de lavandă. Plasează-le peste tot, mai ales în dulapuri, și reînnoiește-le zilnic.

Oțet alb

Vaporizează oțet alb pe ziduri, sub mobilier și peste tot unde se pot instala gândacii. Oțetul alb nu-i omoară, dar îi alungă.

Acid boric și ceapă

Amestecă 2 litri de apă fiartă cu 450 g acid boric și 11 g zahăr. Lasă să se răcească, varsă soluția în sticle mici. Închide sticla cu dopuri compacte de vată. Plasează sticlele sub frigider, sub chiuvetă și oriunde sunt gândaci.

Fă o pastă dintr-o ceapă medie tăiată mărunt, o jumătate de ceașcă de făină, puțină apă sau bere și un strop de zahăr plus 3 sau 4 lingurițe de praf de acid boric. Amestecă toate ingredientele cu o lingură și pune prin locurile prin care circulă gândacii. Aveți grijă, ca animalele de companie să nu ajungă la această soluție pentru că le poate dăuna.

Foi de dafin

Încă o soluție sunt buchetele de foi de dafin, atârnate prin bucătărie și prin locurile pe unde gândacii „își fac veacul”. Frunzele de dafin sunt frunze parfumate care au o aromă iute, dar plăcută. Poți, de asemenea, să împrăștii pulbere din frunze de dafin în apropierea cuibului și în alte zone în care apar gândacii, iar mirosul îi va face să se mute din casă. Vei scăpa de ei fără să fie nevoie să-i omori.

Acid boric și zahăr

Amestecă 2 litri de apă fiartă cu 450 g acid boric și 11 g zahăr. Lasă soluția să se răcească, apoi vars-o în sticle mici. Închide sticluțele cu dopuri compacte de vată. Plasează apoi sticlele sub frigider, sub chiuvetă și oriunde sunt gândaci.

Castraveți

Castraveții sunt o modalitate foarte bună de a scăpa de gândacii din casă. Tot ce trebuie să faci pentru a scăpa de gândaci este să pui felii de castraveți în locurile unde ai observat gândaci. Mirosul de castraveți îi va ține departe, iar această legumă va acționa ca o barieră împotriva lor.

Iarba mâței

Această plantă are un efect asemănător foilor de dafin. Presară puțină iarba mâței prin casă. Mireasma acesteia va alunga gândacii de bucătărie imediat.

Borax

Acest ingredient natural este deseori folosit pentru fabricarea săpunului de rufe. Pur și simplu trebuie să presari borax prin toată casa. Acordă o atenție deosebită locurilor unde bănuiești că se adună gândacii. Boraxul poate deteriora carcasele insectelor. Fără protecția acestora, gândacii de bucătărie se vor deshidrata și vor muri.

Citește și 10 trucuri pentru decorarea livingului cu un buget redus

7 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here