Cum și când să bei cafeaua dimineața: Greșeala comună pe care o fac mulți români imediat după trezire

0

Cafeaua, simbol al multor culturi din întreaga lume, este adesea prima gândire dimineața. Cu toate acestea, specialiștii ne avertizează că momentul în care bem prima ceașcă de cafea poate influența semnificativ sănătatea noastră.

Cum și când să bei cafeaua dimineața

În opoziție cu credința populară, momentul optim pentru prima cafea nu este imediat după trezire. Dr. Lee, citat în The Mirror, explică că „hormonul cortizol urmează un ritm specific ciclului tău de somn”. Astfel, el sugerează că ar fi ideal să așteptăm cel puțin 45 de minute după trezire înainte de a ne pregăti prima ceașcă de cafea.

Cortizolul, fiind principalul hormon al stresului produs de glandele suprarenale, are nivelurile sale naturale fluctuante pe parcursul zilei, influențând somnul, starea de spirit și nivelurile de energie.

Momentul optim pentru cafea

Potrivit Dr. Lee, cel mai potrivit moment pentru a consuma cafea este la mijlocul sau sfârșitul dimineții, când nivelurile de cortizol sunt mai scăzute și începem să simțim o scădere a energiei. Cu toate acestea, este crucial să evităm consumul de cafea prea târziu în zi, deoarece acesta poate afecta negativ calitatea somnului.

Dr. Lee recomandă: „Ideal ar fi să nu mai bem cafea cu cel puțin șase ore înainte de culcare”, sugerând ca ultima ceașcă să fie consumată nu mai târziu de ora 15:00.

Impactul cafelei asupra somnului

Cafeaua, ca stimulent, are potențialul de a perturba modelele naturale de somn. Un studiu din 2010 a arătat că nivelurile de cortizol ating un minim în jurul miezul nopții, cresc în jurul orei 2-3 dimineața și ating un vârf în jurul orei 8:30 dimineața, urmând să scadă treptat pe parcursul zilei. Acest ciclu sugerează că momentul optim pentru a savura prima ceașcă de cafea pentru cineva care se trezește la ora 7:00 este între orele 10:00 și 12:00.

Pentru cei care caută să se bucure de o băutură caldă fără a afecta somnul, Dr. Lee recomandă ceaiurile din plante sau cafeaua decofeinizată. Aceste opțiuni pot oferi senzația plăcută de a savura o băutură caldă fără efectele stimulente ale cafeinei.

Descoperă și: Cafea boabe vs. cafea măcinată: Ce alegi?

Dependența de cofeină: O problemă ascunsă

Rutina de a bea cafea imediat după trezire poate duce, de asemenea, la o dependență crescută de cofeină. Acest obicei face ca organismul să necesite doze din ce în ce mai mari pentru a simți același nivel de vigilență, un ciclu care poate fi dificil de spart.

Importanța hidratării: sfatul medicilor

Dr. Tara Scott, expertă în medicină integrativă, subliniază importanța consumului de apă înainte de cafea. Cofeina din cafea poate duce la deshidratare, crescând producția de urină.

Acest aspect, care nu este suficient de explorat în cercetările de specialitate, indică necesitatea acordării unei atenții sporite hidratării. Pe de altă parte, cafeaua decofeinizată reprezintă o alternativă mai blândă, fără riscul deshidratării asociat cu cofeina.

Începerea zilei cu un ritual echilibrat, care include hidratare, mișcare și o așteptare prudentă înainte de a savura prima ceașcă de cafea, poate contribui semnificativ la bunăstarea noastră fizică și mentală.

Prin adaptarea obiceiurilor noastre matinale, putem maximiza beneficiile cafelei, menținând totodată un echilibru sănătos al organismului și evitând capcanele ascunse ale dependenței de cofeină și ale efectelor secundare asociate acesteia.

Sursa: playtech.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here