Cumpărarea sustenabilă: ce înseamnă, cum o înțelegi și cum ai grijă de hainele tale

2

Sustenabilitatea este esențială în societatea de consum în care ne aflăm astăzi, deoarece suntem obligați să prezervăm resursele limitate ale planetei pentru a ne putea bucura de aceasta pentru cât mai mult timp. Află din articolul de mai jos ce este sustenabilitatea în fashion și tot ce poți face pentru a-ți menține hainele din garberobă în cea mai bună formă și pentru cât mai mult timp.

Cumpărarea sustenabilă: ce înseamnă și cum o înțelegi

Sustenabilitatea în fashion se referă la cumpărarea articolelor de calitate pe care le vom putea purta o perioadă mai îndelungată, în defavoarea cumpărăturilor dictate de trenduri ale unor articole de proastă calitate ce vor ajunge în gunoi în foarte scurt timp. Pe de altă parte, sustenabilitatea face referire și la modul in care hainele sunt făcute, unde, cine si care sunt conditiile de munca ale acestor angajați.

Piesele sustenabile din garderoba ta este recomandat să fie în principal piesele clasice, versatile, ce nu urmăresc un trend specific, precum camași, blugi, paltoane sau orice altceva, dacă este de calitate și te vei putea bucura de ele pentru o perioadă îndelungată.

Cumpararea sustenabilă nu este necesar să fie costisitoare, o piesă calitativă nu trebuie să poarte eticheta unui brand de lux, cumpărăturile din magazine precum outlet-uri, second hand-uri fizice sau online sunt o foarte bună alternativă pentru buget și pentru salvarea pieselor vestimentare ce ar ajunge în gropile de gunoi.

Cum întelegem materialele hainelor

Alegerea informată este cea mai bună, de aceea cunoașterea tipurilor de materiale pe care le cumpărăm poate determina dacă piesa este cea dorită. Materialele textile sunt împărțite în categorii din cauza fibrelor (meteria primă), acestea pot avea origine vegetală, animală sau sintetică.

Materiale de origine animală: bumbac, piele, matase, bambus, blana, in, cânepă, lână, cașmir

Materiale de origine vegetală: vîscoză, acetat, triacetat, modal, lyocell, cupro

Materiale de origine sintetică și artificială: poliester, elastan, vâscoză, nylon, polipropilena, acetat

Materialul unui obiect vestimentar poate determina modul în care a fost obținută, dacă o să reziste în timp, dacă are textura pe care o dorim și cum o putem îngriji.

Descoperă și: Greșeli care pot strica mașina de spălat rufe. Ce obiecte trebuie să eviți

Cum îți îngrijești hainele acasă

Te-ai întrebat vreodată cât de des ar trebui să-ți speli hainele? Anumite categorii de îmbrăcăminte sunt recomandate să fie purtate de un anumit numar de ori înainte să treacă prin procesul de spălare.

Nu discutam despre lenjeria intimă sau hainele sport care trebuie spălate după fiecare purtare, mai degrabă despre jachete, geci și sacouri ce trebuie spălate la aproximativ o lună. Blugii este recomandat să îi purtăm de 6-7 ori, accesoriile de iarnă (mânușile și căciulile) este recomandat să le spălăm de 3-4 ori pe sezon.

Toate articolele de îmbrăcăminte pe care le achiziționam vin cu o etichetă de instrucțiuni pentru îngrijire, acele etichete de multe ori enervante sau jenante, dar este cel mai important să învățăm ce înseamnă aceste simboluri.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here