Cuphea, floarea șoricel sau floarea liliac

1

Cuphea hyssopifolia este o plantă perenă, originară din Mexic, Guatemala și Honduras ce crește sub formă de tufă cu ȋnălţime de 60 cm.

Frunzele sale rămȃn verzi tot anul. Sunt lucioase, cu formă lanceolată și culoare verde intens.

Florile mici, cu formă de trompetă, au culoarea lavandei și apar la baza frunzelor. Atrag o mulţime de insecte și păsări colibri. Pot fi roșii, portocalii, albe, roz sau galbene.

Înflorește din primăvară pȃnă la primul ȋngheţ.

Popular, se numește floarea șoricel sau floarea liliac.

În ţările de origine, se folosește ȋn medicina tradiţională pentru reducerea inflamaţiilor și ca insecticid.

În prezent, se fac studii pentru a se evalua potenţialul de plantă producătoare de ulei și plantă ce poate fi folosită ȋn pregătirea terenurilor pentru culturile de grȃu și porumb, observȃndu-se creșterea producţiei după ce ȋn zonele respective a fost cultivată Cuphea.

Vezi și: Plantele care atrag albinele in gradina ta

Cuphea-ȋngrijire

Planta preferă solurile umede, bine drenate, dar poate rezista și ȋn zone secetoase și chiar pe soluri cu salinitate ridicată.

Ȋndrăgește căldura zilelor de vară, perioada ȋn care produce o mulţime de flori.

Se ȋnmulţește prin seminţe ce pot fi plantate la interior cu 10-12 săptămȃni ȋnainte de ultimul ȋngheţ sau direct afară ȋncepand cu luna mai. Pentru a germina, acestea au nevoie de lumină așa că nu trebuie acoperite de pămȃnt ci doar presate ușor.

Cum planta este atractivă, ușor de ȋntreţinut și rezistentă la boli, se obţin din ce ȋn ce mai mulţi hibrizi care mai de care mai căutaţi de pasionaţii de grădinărit.

Cuphea se folosește la amenajarea bordurilor florale, a rondurilor din parcuri, dar și la decorarea teraselor și balcoanelor, dezvoltȃndu-se bine ȋn ghivece.

 

Sursa foto: Wikimedia

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here