Plantele care atrag albinele în grădina ta

1

Albinele sunt unele dintre animalele cu o influență uriașă asupra vieții noastre. Aceste insecte sunt principalii polenizatori în zonele temperate. Ele influențează stabilitatea și conservarea ecosistemelor, diversitatea genetică a plantelor, evoluția și specializarea florilor.

Ȋn ultimii ani, datorită folosirii pesticidelor și a distrugerii habitatului, numărul lor e în continuă scădere.

O soluție ar fi să le oferim cȃt mai multe locuri în care să își găsească hrana prin cultivarea în grădini, parcuri și balcoane a unor specii de plante care să le asigure polenul și nectarul de care au nevoie.

Vezi și: Hotelul pentru insecte, un proiect pentru copii si adulti curiosi

Ca să atragă albinele ȋn grădina plantele trebuie să ȋndeplineasca cȃteva condiţii deosebit de importante:

  • să aibă flori cu o formă care să le permită albinelor accesul la nectar. Plantele cu flori duble deși atractive, ȋngreunează munca acestor insecte.
  • să aibă flori cu o mărime potrivită pentru a susţine albinele. Unele specii sunt mai greoaie și nu pot fi susţinute de florile mici.
  • să nu fie tratate cu pesticide deoarece acestea pot cauza ȋmbolnavirea și chiar moartea micilor nevertebrate. Daca totuși tratamentele sunt necesare, se recomandă folosirea unor substanţe eco-friendly care să fie aplicate dimineaţă devreme și seara.

Atenţie cȃnd achizitionaţi plantele! Uneori acestea sunt deja tratate de firmele care le comercializează.

  • să aibă flori care produc cantităţi mari de nectar și polen. Unele specii de albine sunt adaptate pentru a culege nectarul anumitor specii de plante, altele se pot „ospăta” dintr-o diversitate mare de flori.

Evitaţi hibrizii deoarece aceștia sunt de cele mai multe ori sterili!

De asemenea, este recomandată alegerea unor specii care să ȋnflorească pe o perioadă cȃt mai lungă, astfel ȋncȃt să aveţi flori ȋn grădină de primăvară devreme pȃnă spre finalul toamnei.

Ȋntre speciile care ȋnfloresc din martie se numără: brȃndușele, zambilele, primulele, spȃnzul, arţarii, sălciile și păpădiile, iar ȋntre cele care au flori pȃnă ȋn octombrie-noiembrie: floarea soarelui, splinuţa, ochiul boului și tufănelele.

Prezenţa albinelor va asigura polenizarea legumelor și a pomilor fructiferi, recoltele bogate fiind “răsplata” pe care o primiţi.

Sursa foto: www.lovelygreens.com

 

 

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here