Dafinul, planta din ale cărei frunze se ȋmpleteau cununile ȋnvingătorilor

4

Dafinul (Laurus nobilis) sau laurul este o plantă originară din nordul Africii, vestul Asiei și sudul Europei. De obicei, crește pȃnă la ȋnălţime de 6-9 m, dar poate ajunge și la 18 m. Dezvoltă o coroană piramidală și are frunze eliptice, pieloase, verzi lucioase, aromate. Florile sale sunt mici, galben-verzui și se deschid din martie pȃnă ȋn mai. Sexele sunt separate pe plante diferite.

Citește și: Menta una dintre cele mai cunoscute plante aromatice

Dafinul- ȋngrijire

Dafinul crește bine pe soluri bogate ȋn substanţe nutritive, umede, dar bine drenate, ȋn locuri expuse soarelui sau ȋn semiumbră. Pentru a permite o dezvoltare armonioasă a ramurilor, puieţii trebuie plantaţi la distanţă de 2-3,5 m unii de ceilalţi.

Rezistă la tăieri periodice, putȃnd fi folosit pentru garduri vii. Se poate planta și ȋn ghivece, creșterea sa fiind una lentă.

Preţul unui puiet este de 22 lei pe www.gardenexpert.ro

Frunzele de dafin au un gust amar, aromat și emană un miros specific dacă sunt zdrobite. Conţin flavonoide, alcaloizi și taninuri. Se folosesc ȋn bucătăria mediteraneeană ȋncă din antichitate pentru a da savoare mȃncărurilor cu carne, dar nu se consumă, marginile acestora fiind dure și putȃnd provoca leziuni ale tractului digestiv.

Planta era apreciată și ȋn medicina tradiţională a populaţiilor din zona mediteraneană unde frunzele erau folosite ȋn leacuri pentru reducerea durerilor menstruale, a celor musculare, vindecarea infecţiilor căilor urinare, ȋntărirea sistemului nervos, reducerea glicemiei, ȋngrijirea părului, tratarea muscăturilor de șarpe, etc.

În prezent, laurul se folosește ȋn industria alimentară, unde datorită calităţilor sale antimicrobiene, este considerat un bun conservant. De asemenea, substanţele extrase din frunzele sale au utilitate ȋn industria cosmetică și a medicamentelor.

Dafinul atrage ȋn grădină multe specii de păsări, dar poate fi toxic pentru cai, pisici și cȃini.

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here