De ce sa nu rupi bujorii de munte!

Nu e un caz unic, pe rețele de socializare ni s-a atras atenția că mulți turiști și în vârful muntelui fac asta

0

Femeia care a fost fotografiată având în mână o tufă cu bujori de munte, cu rădăcină poate fi amendată în baza imaginii, a declarat Iulian Stana, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Acest tip de incidente se întâmplă, oamenii nu conștientizează sau nu îi interesează că rup o plantă protejată de lege.

Sunt amenzi între 3.000 și 5000 de lei. Încercăm să identificăm persoana respectivă. E vorba de un prejudiciu.

Persoana poate fi amendată în baza fotografiei, am început demersurile de identificare, dacă o identificăm, o și amendăm.

Nu e un caz unic, pe rețele de socializare ni s-a atras atenția că mulți turiști și în vârful muntelui fac asta, a declarat Iulian Stana.

Între frumuseţe şi superstiţie – de ce viitoarele mirese aleg bujorii în buchetele lor de nuntă?

El a precizat că este foarte ușor pentru cei rău-intenționați să facă astfel de fapte, întrucât verificările nu pot cuprinde întreaga suprafață a unei arii protejate care poate ajunge până la 70.000 de hectare, cu acces din mai multe părți.

Secretarul de stat a făcut un apel ca cei care observă persoane care fac astfel de fapte, să le sesizeze, ca ele să fie pedepsite.

Bujorul de munte este o specie protejată în România, iar apariţia acestor superbe flori este foarte rară. 

Salvamont Argeş a postat pe Facebook, în urmă cu trei zile, un mesaj foarte dur la adresa femeii fotografiate cu bujorii de munte.

„Reamintim troglodiţilor că bujorul de munte e specie protejată şi se iau amenzi grase la buget. În plus, NU se poate răsădi. Tufele distruse de bipedul din imagine au cel puţin 30 de ani şi se vor usca imediat…În ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoală nimic, în plus, planta fiind hepato-toxică”, se arată în postare.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here