Noapte medievală la Biserica Fortificată Axente Sever (fostă Frâua)

3

În drumul dintre Sibiu și Sighișoara sunt nu mai puțin de 10 biserici fortificate. Mediașul o are pe cea mai impunătoare, chiar dacă zidul este cu adevărat vechi, dar biserica refăcută prin pe la 1800.

Una dintre aceste biserici fortificate, adevărate mini cetăți, are ceva special: camere de dormit în zidul de apărare, transformate din fostele hambare. Cea din comuna Axente Sever, fostă Frâua, ridicată după anul 1300. Camerele se închiriază de la persoana responsabilă cu îngrijirea ansamblului.

În trecut, fortificațiile medievale ridicate din lemn și arse de invaziile tătare și mongole au fost refăcute cu materiale mai dure. Țăranii sași și șvabi, sau chiar flamanzi, care au colonizat arcul carpatic s-au asigurat că nu mai sunt o frunză în vântul migratorilor.

Așa au apărut bisericile fortificate din zona Sibiu, Mediaș, Sighișoara și Brașov. Aici sunt mai bine de 20 de biserici fortificate, adevărate oaze de apărare pentru locuitorii acestor zone din evul mediu.

Complexul fortificat de la Axente Sever este în vecinătatea drumului european, greu să nu-l observi, și merită să oprești.

Orașul antic, scos la suprafață de tehnologie

Biserica din interior este dotată cu un turn de apărare, probabil greu încercat de-a lungul vremii.

Zidul de apărare era folosit, în interiorul fortificației ca depozit de grâne, la nevoi putând adăposti populația așezării. Cu siguranța satul număra în vremea construirii bisericii doar câteva zeci de case.

Am aflat că nu mai trăiește decât un vorbitor nativ de germană (sas) în sat, care este și el foarte bătrân. Cu toate astea, biserica și fortificațiile există, sunt încântătoare și merită să fie vizitate, sunt o mărturie vie că sașii au viețuit în Transilvania.

Iar pentru 200 de lei pe noapte, oricine poate dormi într-un loc cu o tradiție aproape milenară.

Plus, locul e un adevărat muzeu în aer liber, completat de un muzeu într-una din încăperile din zidul de apărare.

De ce Axente Sever

În 1931, cu ocazia sau sub pretextul comemorării a 25 de ani de la moartea revoluționarului pașoptist Ioan Axente Sever, numele localității Frâua a fost schimbat în Axente Sever. Frâua a fost o comună liberă în Scaunul Mediașului, ulterior în plasa Mediaș din cadrul județului Târnava Mare. Cu ocazia restaurării bisericii, s-au descoperit în turn o serie de documente în care regăsește mențiunea că în anul 1819, în localitatea Frâua erau 132 de gospodării. Din cauza declinului demografic având diverse motive inclusiv politice după anul 1940, se constată cu ocazia recensământul din 2004 că în localitate mai existau doar trei sași. În acest an în incinta bisericii mai trăia un cuplu (un ungur și o româncă) ca îngrijitori ai bisericii și ca ghizi pentru turiști.

Exponat în muzeu
galerie artă în muzeu
sat săsesc
exponate muzeu Axente

 

3 comentarii

  1. La 200 de lei pe noapte, să vină olandezii și nemții, că noi nu ne permitem. Bine că am apucat să o vizităm de câteva ori, înainte ca administratorii să se spurce la bani. Nu recomand nimănui să se lase prostit, dar dacă vrea, e treaba lui. Ducă-se!

    • Buna seara Nicu Haloiu,

      Din pacate in articol s-au strecurat cateva date eronate pe care voi incerca sa le corectez aici.

      Nu este vorba de 200 de lei noaptea de cazare, ci de ceva mai putin.

      De exemplu, un studio de doua persoane costa 150 de lei pe noapte. Iar cel de 3 persoane este 175 de lei pe noapte. Preturile acestea le puteti verifica si Dvs. pe booking.com daca veti cauta Medieval Apartments Frauendorf.

      Cat priveste biletul de vizitare al cetatii, acesta este de 8 lei, costuri care ne permit sa asiguram cheltuielile legate de intretinerea cetatii si a curtii interioare. In cazul in care ne vei vizita cu copiii, stai fara griji, acestia nu vor trebui sa plateasca!

      Tudor-Dan Ravoiu,
      unul dintre administratori 🙂

  2. Am fost la voi de trei ori. din plăcere Și sincer am avut ce vedea, Dar, cu tot respectul, deși sunt persoană cu handicap fizic, nu am beneficiat de nicio reducere, nu mai spun că ”primirea” a fost suficient de acră, iar toaleta suficient de defectă ca să-mi creeze o stare de disconfort maxim. În ciuda acestor aspecte, când am creat cu soția grupul nostru de poezie pe Facebook, ne-am pus ca fotografie de copertă o imagine de la Biserica fortificată Axente Sever, așa de mult ne-a plăcut. Oricum, vă urăm succes în întreprinderea d-stră de conservare și promovare a acestei bijuteri!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here