Garofiţa, floarea cu parfum divin

1

Una dintre cele mai cunoscute flori de vară, garofiţa, a ȋnceput deja să ne ȋncânte cu parfumul său. Florăresele le vând ȋn bucheţele simple sau combinate cu albăstrele, margarete şi alte plante de sezon.

Garofiţa (Dianthus plumarius) este o specie perenă, originară din Europa şi Asia, ȋntâlnindu-se din centrul bătrânului continent până în Siberia. Numele său provine de la cuvintele greceşti dios care ȋnseamnă divin şi anthos care ȋnseamnă floare.

Creşte sub formă de tufă, tulpinile ramificate ajungând până la 30-40 cm ȋnălţime. Are frunze gri-verzui, ȋnguste şi flori roz, albe sau mov, parfumate, cu 5 petale franjurate care apar la sfârşitul primăverii şi continuă să ȋnflorească pe toată perioada verii.

Citeşte şi: https://casoteca.ro/canna-indica-o-floare-cu-aspect-tropical-care-ajuta-la-decontaminarea-solurilor/

Garofiţa- ȋngrijire

Preferă soluri cu pH slab alcalin, umede, dar bine drenate. Pentru a păstra umiditatea solului pe perioada verii, se recomandă utilizarea mulciului.

Se ȋnmulţeşte prin divizarea tufei la 2-3 ani sau prin seminţe care se seamănă ȋn răsadniţe cu 4-6 săptămâni ȋnainte de ultimul ȋngheţ şi se transplantează ȋn grădini la ȋnceputul lui aprilie.

Se recomandă ca pentru a prelungi perioada de ȋnflorire să se ȋndepărteze florile uscate.

Este sensibilă la atacul melcilor, ciupercilor, afidelor, omizilor şi lăcustelor, necesitând tratamente de specialitate.

Cum florile sale delicate şi parfumate au atras atenţia multor cultivatori, au fost obţinute numeroase varietăţi care mai de care mai colorate.

Dianthus Memories cu flori albe, duble şi parfumate care cresc până la 25-30 cm. Atrage fluturi şi albine, dar este ocolită de căprioare şi iepuri.

Dianthus Laced Monach cu flori ȋn două culori, roz şi roşu ȋnchis, cu tulpina lungă de 40 cm.

Dianthus Fire star cu flori roşu aprins, cu diametru de 4cm.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here