De ce sunt femeile mai rezistente decât bărbaţii ȋn faţa COVID-19?

0

Din datele de pȃnă acum, oamenii de ştiinţă au observat că femeile sunt mai rezistente decȃt bărbaţii ȋn faţa noului coronavirus.

Dintre cei afectaţi de COVID-19 cele mai multe cazuri grave, la toate segmentele de vȃrstă, au fost ȋntȃlnite la bărbaţi.

Autorităţile italiene raportau acum două săptămȃni că din 13882 cazuri de infecţii cu COVID-19 ȋnregistrate din 21 februarie pȃnă ȋn 12 martie, aceştia reprezentau 58 %.

Rezultate similare au fost observate ȋn China unde procentul este de 60 % din cazurile ȋnregistrate din decembrie pȃnă ȋn februarie şi ȋn Coreea de Sud unde numărul este chiar mai mare, reprezentȃnd 62% din totalul celor infectaţi.

Citeşte şi:https://casoteca.ro/miturile-legate-de-coronavirus-demontate-de-un-epidemiolog/

Femeile şi atuurile lor

O explicaţie la ȋndemȃnă ar fi că ȋn toate cele trei ţări menţionate, bărbaţii fumează mult mai mult decȃt femeile. Astfel, ȋn Italia 28% dintre bărbaţi fumează comparativ cu numai 20% dintre femei, ȋn China 54% dintre bărbaţi sunt fumători comparativ cu numai 3,4% dintre femei, iar ȋn Coreea de Sud 50 % dintre bărbaţi şi numai 4% dintre femei sunt fumători.
Se pare ȋnsă că lucrurile nu sunt chiar atȃt de simple.

Conform studiilor efectuate ȋn 2016 şi 2017, de Dr. Stanley Perman de la Universitatea din Iowa, pe şoareci infectaţi cu coronavirusurile ce au declanşat SARS şi MERS, femelele au fost mult mai puţin susceptibile la infecţii. Această rezistenţă a dispprut ȋnsă cȃnd li s-au administrat medicamente care au blocat activitatea estrogenului.

Dr. Perman preciza că acest hormon are cu siguranţă un rol deosebit de important ȋn mecanismul de apărare a corpului, dar că ȋncă se studiază modul său de acţiune care nu este pe deplin ȋnţeles.

Cercetătorii de la Universitatea Ghent din Belgia au efectuat studii conform cărora cromozomului X influenţează pozitiv sistemul imunitar. Ca urmare, prezenţa celor doi cromozomi X ȋn genomul femeilor reprezintă o altă piesă a puzzelului.

La toate acestea se adaugă şi faptul că femeile sunt mai conştiincioase cȃnd e vorba de igiena mȃinilor.

În concluzie, se pare că rezistenţa femeilor faţă de COVID- 19 se datorează unui cumul de factori şi că ȋncă suntem departe de a ȋnţelege complexitatea modului de apărare a corpului uman.

Sursa foto: www.scarymommy.com

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here