Avântul imobiliar din anii dinaintea crizei îşi arată acum colţii. Proprietarii unei case din Cluj-Napoca au dat în judecată constructorul şi benficiarul unui bloc care le-a umbrit casa. După ani şi ani de procese, proprietarii au obţinut despăgubiri de 65.000 de euro pentru că locuinţa şi-a pierdut 40% din valoare, potrivit clujust.ro.
Proprietarii casei au dovedit în instanţă că blocul construit în baza unei autorizaţii emise în 2008 nu permite însorirea minimă de o oră şi jumatate pe pentru casa lor. Astfel, cei doi soţi au obţinut despăgubiri de 65.000 de euro pentru că un bloc le-a umbrit casa.
Un bloc lung cu trei etaje şi mansardă este construit pe strada Campului din Cluj-Napoca, acolo unde s-a aprobat ridicarea unor locuinţe unifamiliale înşiruite. Beneficiarul imobilului este o persoană fizică, Ioan Şeulean. Chiar lângă acest bloc se află casa soţilor Roşca, care au început demersurile în justiţie acum şase ani. In paralel, şi Primăria Cluj-Napoca s-a judecat cu constructorul deoarece nu a respectat autorizaţia de construire, care prevedea un regim de înălţime de P+2 etaje.
Măsurătorile din data de 22 decembrie au arătat că, în funcție de unghiul azimutal și cel de declinație a soarelui în raport cu planul orizontal la orele 9; 12; 13,30; 14,30 și 15, partea sud-vestică a locuinței începe să fie însorită după ora 12,00 și devine însorită în totalitate după ora 14,30 în condițiile în care soarele apune la ora 15,50. Cei doi soţi au susţinut că partea nord-estică a locuinței nu este însorită pe toată durata zilei iar partea sud-vestică este însorită 1 oră și 20 de minute.
Alte nereguli descoperite au fost legate de distanţa dintre cele două imobile. Din planurile prezentate s-a observat că distanţa dintre clădiri ar trebui să fie mai mare sau cel puțin egală cu înălțimea clădirii celei mai înalte.
Dacă în 2012 Tribunalul le-a respins acţiunea soţilor Roşca, în 2015, Curtea de Apel Cluj a decis că aceştia au avut dreptate şi i-a obligat pe pârâţi la plata unor despăgubiri în valoare de 65.000 de euro. Decizia este definitivă şi executorie.