Dulceaţa verii, arbustul parfumat

1

Dulceaţa verii (Clethra alnifolia) este un arbust originar din America de Nord. Se ȋntȃlnește ȋn zone mlăștinoase, pe malurile apelor curgătoare și pe ţărmul oceanului.

Este apreciat pentru capacitatea sa de a se dezvolta la umbră și de a ȋnflori la finalul verii, cȃnd foarte puţini arbuști mai au flori. Drajonează puternic formȃnd desișuri care pot stabiliza solul.

Este cunoscută sub numeroase denumiri populare printre care: tufa de ardei dulce, planta colibri și ardei dulce.

Nu este prea ȋnalta, ajungȃnd la 90-240 cm. Frunzele sale sunt lucioase, ovale, cu lungime de 7,5-10 cm și margini zimţate. Acestea au culoare verde ȋnchis, iar toamna, devin aurii.

Ȋnflorirea are loc la  finalul verii, iar florile sunt albe, mici, grupate ȋn inflorescenţe de tip racem, cu lungime de 7,5-10 cm. Răspȃndesc un parfum plăcut care atrage numeroase insecte oferindu-le nectar ȋntr-o perioadă ȋn care sursele de hrană sunt din ce in ce mai rare. Alţi vizitatori zilnici sunt micuţele păsări colibri.

Florile sunt urmate de fructe de tip capsule, maro care devin mature toamna tȃrziu, asigurȃnd hrană pentru numeroase specii de păsări.

Vezi și: Sculpturi verzi pentru gradini de poveste

Dulceaţa verii- ȋngrijire:

Planta crește ȋn zone umbrite, dar suportă și expunerea directă la razele soarelui.

Pentru o bună dezvoltare, are nevoie de sol acid, umed, bine drenat și nisipos.

Iarna, se recomandă ȋndepărtarea crengilor uscate și a celor rupte. După toaletare, baza tufei trebuie acoperită cu mulci.

Este foarte rezistentă la geruri, trecȃnd cu bine peste temperaturi de -30 de grade ȋn sezonul rece.

Se poate planta ȋn gard viu, ca element central ȋn grădini și ca paravan verde pentru delimitarea spaţiului și asigurarea intimităţii.

Cum dulceaţa verii este o plantă căutată pentru aspectul și parfumul  său, au fost dezvoltate numeroase varietăţi. Dintre acestea se remarcă: Rosea, Pink Spires și Ruby Spice cu flori roz, Sherry Sue cu flori albe și crengi roșii și September Beauty căutată pentru că ȋnflorește tȃrziu, la sfȃrșitul lunii septembrie.

Sursa foto: www.emeraldplants.co.uk

un comentariu

  1. […] Dulceaţa verii (Clethra alnifolia) este un arbust originar din America de Nord. Se ȋntȃlnește ȋn zone mlăștinoase, pe malurile apelor curgătoare și pe ţărmul oceanului. Este apreciat pentru capacitatea sa de a se dezvolta la umbră și de a ȋnflori la finalul verii, cȃnd foarte… Cititi mai multe aici: Dulceaţa verii, arbustul parfumat […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here