Expoziție cu obiectiv etnografic- împletituri vegetale din Valea Ierului

0

Muzeul Național al Țăranului Român organizează vineri, 26 iunie 2015, ora 17- Sala Irina Nicolau, vernisajul expoziției KÉRI GÁSPÁR cu tema- împletituri vegetale din Valea Ierului.

Expoziția a treia ca număr din ciclul „Odoare dintr-un sipet neștiut”, este dedicată obiectelor casnice și produselor meșteșugărești confecționate în Valea Ierului. Obiectele expuse în cadrul acestei expoziții sunt obținute prin împletirea fibrelor vegetale provenite din plante de baltă, paie sau nuiele și fac parte din Colecția etnografică particulară „Kéri Gáspár” din Săcueni, județul Bihor.

Acest tip de expoziție este din categoria micilor expoziții temporare tematice, centrate pe un anume tip de obiect etnografic care pun în valoare și aduc în atenția publicului mici comori etnografice ascunse în colecții particulare răspândite în întreaga țară.

Colecția de obiecte împletite cuprinde împletituri vegetale pentru uz casnic, gospodăresc, pentru construcții, dar și mobilier cioplit din lemn despicat și legat cu împletitură de rogoz. Mobilierul cu împletitură este compus în general din scaune ca de exemplu scaun de țesător, scaun de precupeață, corsecuri de diferite tipuri și paturi sau mese de jitei sau șezători pentru căruță, piese remarcabile prin varietatea modelelor și a tehnicilor de lucru folosite.

Împletiturile țărănești din fibre de materii vegetale ca rogoz, papură, răchită, salcie, stuf, salcie, pănușă sau paie sunt ușoare și delicate, rezistente și inedite ca textură, mlădioase și pline de căldura degetelor care le-au creat. Arta împletiturilor reprezintă una dintre cele mai vechi îndeletniciri omenești, precedând arta țesutului și pe cea a ceramicii.

Expoziția cu intrare liberă va putea fi vizitată la Muzeul Național al Țăranului Român, în intervalul 26 iunie – 26 iulie 2015, de marți până duminică, între orele 10 – 18.

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: muzeultaranuluiroman.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here