Felinarul zȃnelor, o plantă desprinsă din poveste

1

Felinarul zȃnelor (Calochortus albus) este o plantă perenă, erbacee, din familia Liliaceae. Este originară din California, fiind întȃlnită în habitate diverse precum cȃmpuri, zone cu tufe, zone stâncoase de coastă, păduri de pin galben, etc.

Popular, este cunoscută sub numeroase denumiri: clopoţelul indian, clopoţelul de mătase, crinul glob, laleaua de alabastru sau fulg de zăpadă.

Denumirea științifică a speciei este o combinație de cuvinte din limba greacă, calo-frumos și chortus-iarbă (cu referire la forma frunzelor), “iarbă frumoasă” și cuvȃntul albus care în latină înseamnă “alb”. Ea a fost aleasă de exploratorul și horticultorul englez David Douglas la descoperirea plantei, în 1830.

Tulpina plantei este subţire și are lungime cuprinsă ȋntre 20-80 cm. Frunzele sunt lungi și liniare. Cele bazale au lungime de 20-70 cm, iar cele de pe tulpină, 5-25 cm.

Înflorirea are loc primăvara, din martie pȃnă ȋn iunie, iar inflorescenţele cuprind două sau mai multe flori delicate, cu petale franjurate și cu formă de lampion aplecat spre sol. Ele pot fi alb satinat, roz palid, roz intens sau roșu ȋnchis.

Fructele sunt capsule verzui, cu trei muchii și formă alungită.

Vezi și: Cerceii doamnei, o planta cu flori in forma de inima

Felinarul zȃnelor-îngrijire

Felinarul zȃnelor este destul de dificilă ca plantă de grădină. Preferă soluri bine drenate, expuse soarelui (dacă temperaturile nu sunt prea ridicate) sau parțial umbrite. La maturitate, poate tolera gerurile și seceta pe perioade scurte.

După înflorire, planta intră în perioada de repauz în care nu trebuie udată.

Se înmulțește prin semințe și produce flori după vȃrsta de 3-5 ani.

Varietatea Calochortus albus rubellus întȃlnită din Santa Cruz în Santa Lucia are petale roz intens.

Sursa foto: Wikimedia,www.yosemitehikes.com

un comentariu

  1. […] Felinarul zȃnelor (Calochortus albus) este o plantă perenă, erbacee, din familia Liliaceae. Este originară din California, fiind întȃlnită în habitate diverse precum cȃmpuri, zone cu tufe, zone stâncoase de coastă, păduri de pin galben, etc. Popular, este cunoscută sub numeroase denumiri: clopoţelul indian, clopoţelul de… Cititi mai multe aici: Felinarul zȃnelor, o plantă desprinsă din poveste […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here