Festivalul lămâilor, petrecere de primăvară pe Coasta de Azur

1

Festivalul lămâilor din Menton, Franţa este un eveniment care aduce o mulţime de turişti ȋn micul orăşel de pe Coasta de Azur, de la jumatatea lui februarie până la ȋnceputul lui martie. Este momentul când localnicii se bucură de prestigiul parfumatelor fructe aurii pe care le cultivă ȋncă din sec XV. Cele trei varietăţi: Santa Theresa, Villafranca şi Eureka au câteva caracteristici care le fac unice: forma eliptică, culoare puternică, un gust aromat căruia ȋi lipsesc notele amare şi un conţinut bogat ȋn uleiuri eterice.

Legenda spune că pitorescul oraş a fost clădit pe locul unde Eva a ȋngropat un fruct de aur luat din Grădina Paradisului.

Prima ediţie a festivalului a fost organizată ȋn 1928 cu scopul de a distra aristocraţii care vizitau regiunea. Iniţal, a fost doar o expoziţie de flori şi fructe ȋn grădina Hotelului Riviera Palace. Foarte repede,  evenimentul a evoluat ȋntr-o manifestare de proporţii uriaşe, cu sute de persoane implicate ȋn construirea unor figurine gigantice din lămâi şi alte citrice, unele dintre acestea ajungând la 9 m ȋnălţime.

Festivalul lămâilor-ediţia din 2020

Tema din 2020 a fost “ Lumi fantastice”, cele 10 sculpturi ce au putut fi admirate ȋn Grădina Biovès amintind de sărbători celebre din ȋntreaga lume, de la Ziua Morţilor din Mexic, Festivalul lanternelor din China şi Carnavalul de la Veneţia, la Oktober Fest din Germania şi Ziua Sf. Patrick din Irlanda.

Ȋn fiecare an, Festivalul lămâilor este acompaniat de Festivalul Internaţional al Orhideelor şi de Salonul artizanilor care se alătură altor evenimente propuse publicului precum concerte, spectacole de lumini şi expoziţii.

Pentru cea de-a 87 ediţie, francezii au folosit 140 tone de citrice şi 8 km de ghirlande. Aroma citricelor a inundat toate străzile, iar ȋn restaurante şi la terase s-au servit delicatese realizate din fructele care au făcut ca Menton să devină pentru 20 de zile, atracţia Coastei de Azur.

Ca şi alte evenimente din acest ȋnceput de an, precum celebra Bătaie cu flori de la Nissa, festivalul a fost afectat de valul de ȋmbolnăviri cu coronavirus, ceea ce a dus la anularea festivităţilor din ultimele sale zile.

Totuşi, la finalul Festivalului lămâilor, cei peste 200 mii de participanţi au plecat fericiţi visând deja la surprizele din primăvara următoare.

Sursa foto: https://www.menton-infos.fr/

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here